FOTO | Călătorii în istoria României, cu mijoacele de transport în comun din Cluj

Călătorii în timp cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele la Cluj.

Programul „Cluj 100” care celebrează Centenarul Marii Uniri continuă la Cluj. Astfel, clujenii și turiștii care folosesc mijloacele de transport în comun în Cluj-napoca și zona metropolitană vor avea posibilitatea să meargă în călătorii în istoria României.

Aproximativ 20 de mijloace de transport au fost decorate în exterior cu autocolante pe care au fost tipărite fotografii de epocă, dar și informații esențiale despre câteva dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naționale.

Printre acesea se află imagini de la Alba Iulia, orașul Marii Uniri, actele Marii Uniri, cum ar fi „Declarația de independență a poporului român din Transilvania”, din 18 octombrie 1918, „Rezoluția Unirii”, Credenționalul lui Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din oraș, dar și acte și imagini despre Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România.

De asemenea, călătorii îi vor cunoaște pe membrii Consiliului Dirigent, guvernul interimar ales de Marea Adunare de la Alba Iulia să administreze Transilvania până la unificarea deplină cu Patria mamă.

Sunt expuse și imagini puțin cunoscute despre „Corpul Ardelenilor și Bănățenilor”, cei care au fost supranumiți „Salvatorii Vienei și Protectorii Cehoslovaciei”.

Alte imagini impresionante îi vor aduce pe călători alături de înaintașii lor în epopeea eroică a „Corpului Voluntarilor Ardeleni, Bănățeni și Bucovineni” din Siberia. Este vorba despre cei peste 6.000 de ostași români, care au fost nevoiți să străbată 8.000 de kilometri prin Rusia cuprinsă de revoluție, în perioada martie 1918 și 10 mai 1920, când au biruit în lupte grele un inamic de zeci de ori mai numeros și condiții geo-climatice îngrozitoare, arată reprezentanții Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca.

Alte autocolante vor arăta călătorilor ce au făcut Biserica și Presa pentru Marea Unire de la Alba Iulia și cât de mult datorăm Armatei Române în realizarea Unității Naționale.

Clujenii și toți călătorii vor afla informații despre Regii Întregitori Ferdinand și Maria și despre pelerinajul lor în Transilvania, din mai 1919. Mai mult, vor fi imagini impresionate cu o parte din cei un milion de americani care au ovaționat-o în stradă pe Regina Maria, în timpul vizitei sale în SUA, din anul 1926.

De asemenea, sunt prezentați și câțiva dintre „Părinții fondatori” ai României Mari: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Al. Vaida Voievod, Nicolae Iorga sau Octavian Goga.

Ne poți asculta și aici: