Investițiile în transportul public și în noi parcuri se numără printre reușitele administrației locale în acest an

Achiziția de mijloace de transport în comun, demararea proiectelor de investiții în mai multe parcuri, dar și finalizarea unor poduri foarte tranzitate din oraș, sunt câteva dintre cele mai importante reușite ale anului 2019, în opinia primarului Emil Boc.

Anul acesta au fost puse în circulație toate cele 30 de autobuze electrice, achiziționate de Primăria clujeană cu bani europeni. Acestea vin să completeze flota care cuprindea deja 11 asemenea autovehciule achiziționate cu bani elvețieni.

De asemenea toate cele 50 de troleibuze cumpărate cu finanțare comunitară, au sosit pe finalului anului la Cluj și urmează să intre în ciurculație de anul viitor.

Tot în 2019 au demarat lucrările la străzi precum Regele Ferdinand și Molnar Piuariu, care va fi prima stradă smart din România, dar și la mai multe poduri din oraș. Este vorba de podul N, de la intrare în Cluj dinspre Florești, unde lucrările au fost gata mai repede decât termenul fixat inițial.

Circulația pe podul Fabricii, care face legătura între cartierul Mărăști și zona industrială a fost redeschisă pe patru benzi, urmând ca proiectul să fie finalizat complet în primăvară.

În schimb, la podul Porțelanului lucrările necesită prelungiri ale termenului de finalizare, traficul auto fiind redeschis temporar pe vechiul pod.

O prioritate a acestui an a reprezentat-o inițierea procedurilor de achiziție a unor terenuri, prin exproprieri, pentru realizarea unor parcuri precum La Terenuri, parcul Est, ori parcurile din cartierele Bună Ziua și Zorilor.

„Chiar în Ajunul Crăciunului am adoptat un proiect de hotărâre pentru a realiza un parc în cartierul Zorilor, spunând foarte clar – vrem să construim un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Da, într-adevăr afectăm într-un fel interesul privat acolo, pentru că nu se vor construi blocuri, așa cum era prevăzut inițial. Vom realiza parcuri, pentru că în primul rând oamenii au nevoie de parcuri în acest oraș și de calitate a vieții. În acest moment, legea ne permite să realizăm exproprieri pentru a face parcuri. Până acum legea nu ne-a permis, dar acum aceea avem proiecte de peste 100 de hectare de parcuri noi”, a spus primarul Emil Boc.

În ceea ce privește proiectele mari de infrastructură, în această toamnă a fost stabilită varianta finală a centurii Clujului, între Gilău și centura Bulevardul Muncii – Apahida. Studiul de fezabilitate și studiile geo-tehnice sunt în curs de finalizare, iar lucrările propriu-zise trebuie să fie realizate până în 2023, pentru a atrage toți banii europeni prevăzuți.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: