FOTO | Cel mai amplu program de învățământ în limba germană din Europa de Est, susținut de mediul de afaceri

După Informatică, a venit rândul tuturor specializărilor în limba germană de la Universitatea Babeș-Bolyai să fie susținute, inclusiv financiar, de mediul local de afaceri.

Aproximativ 800 de studenți învață astăzi la cele nouă specializări ale Liniei de studiu în Limba Germană din universitate. Un act semnat între UBB și mediul de afaceri pune bazele Consiliului Consultativ al Liniei Germane de Studii și funcționează sub forma unui parteneriat.

Parteneriatul extinde contractul de finanțare a specializării Informatică, de la linia de studiu germană, semnat în 2014 de UBB și MHP Consulting Romania SRL, Clubului oamenilor de afaceri de limbă germană din Transilvania de Nord, Porsche AG şi EBS Romania S.A.

Din Consiliul Consultativ vor face parte, alături de experții universității, reprezentanți ai companiilor NTT DATA România, MHP Consulting – a Porsche Company, ai Clubului oamenilor de afaceri de limbă germană din Transilvania de Nord și ai Ambasadei Germaniei la București.

“Scopul fondării acestui Consiliu Consultativ a fost cu dublă țintă, pe de o parte întărirea liniei de studiu în limba germană de la Universitatea Babeș-Bolyai și pe de altă parte asigurarea colaborării cu mediul academic care să conducă la formarea unei forțe de muncă foarte bine pregătită. Am observant în timp creșterea cererii de oameni foarte bine educați care să știe germana”, a declarat pentru EBS Radio Christian Săcărea, vicepreședinte al Senatului UBB, din partea Liniei de studu în Limba Germană.

Peste 190 de studenți, la nivel licență și master, studiază astăzi la specializarea Informatică în limba germană de la UBB. Două companii clujene le asigură studenților internship-uri, materiale și stagii educaționale, respectiv calculatoare. Este vorba de NTT DATA România și MPH Consulting – a Porsche Company. Bugetele alocate anual de fiecare dintre aceste firme sunt de ordinul câtorva zeci de mii de euro, potrivit managerului uneia dintre cele două companii, Daniel Metz.

„Până acum avem două generații de absolvenți de informatică în limba germană. Este vorba de absolvenți de licee în limba germană din Ardeal. Copiii ăștia ar fi plecat oricum să studieze Informatică în alte țări, de obicei pleacă la Viena, la Munchen sau la Berlin. Prin inițiativa asta a noastră am încercat să îi ținem în țară pe toți care doresc să facă Informatică, dându-le perspectiva unui program de studiu care să fie puternic integrat cu practica”, a declarat Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

NTT DATA Romania susţine în acest an universitar trei linii de studiu în cadrul Universităţii Babeș-Bolyai, Facultatea de Matematică – Informatică. Este vorba de o linie de studiu la nivel licenţa, una de master şi un program postuniversitar de reconversie profesională.

La programului de licenţă, cu specializarea „Informatică cu Predare în Limba Germană” din cadrul Facultăţii de Matematică și Informatică sunt 65 de noi înscrişi 65 de noi candidați. La programul de masterat „Sisteme Informatice Avansate: Modelare, Proiectare, Dezvoltare” au fost admiși 18 masteranzi în anul şcolar 2018-2019. De asemenea, în cadrul „Programul Postuniversitar de Pregătire şi Formare Profesională în Informatică”, anul acesta s-au înscris 45 de studenţi.

Potrivit reprezentanților UBB, universitatea clujeană este singura de la Est de Viena care oferă programe de studiu în limba germană de o asemenea anvergură.

Ovidiu Cornea

Materialul audio difuzat la EBS Radio:

Comunicatul UBB poate fi consultat AICI, iar Comunicatul NTT Data Romania AICI.

Sursa foto: NNT Data Romania