FOTO | Companiile din IT au început să recruteze studenții direct de la BattleLab Robotica

Bătălia roboților, un concurs studențesc foarte popular la Cluj, este mai mult decât o competiție. Studenții au muncit câteva luni să creeeze micuțele cutii autonome pentru a domina ringul de luptă.

În plus, tinerii au reușit să obțină sponsorizări din partea firmelor pentru a-și realiza roboții perfomanți care au costat chiar și 4.000 de euro. Iar cei mai buni dintre ei sunt recrutați de către companii chiar în timpul competiției.

Ștefan, student în anul IV la Automatică și calculatoare este un exemplu în acest sens.

„Pe mine mă ajută prin faptul că pot să aplic tot ce învăț teoretic, în practică. Din punctul meu de vedere este ceea ce se caută mai nou pe piața muncii, să ai abilități practice, să știi cum să abordezi o problemă, să găsești soluții. Pentru mine, acest concurs a fost un punct de start pentru a găsi un job. Am fost abordat de firme, după terminarea concursului. Și acum sunt angajat acolo”, spune Ștefan.

În total, 42 de echipe de studenți din România și Polonia s-au întrecut în competiția Sumo Robotics de la Cluj.

Scopul concursului este să îi scoată pe studenți din sala de curs pentru a vedea ce înseamnă ingineria în practică.

„În fiecare an vin foarte multe companii din IT, din partea de hard, din alte ramuri ale industriei. Multe dintre ele aleg și selectează studenții din ziua competiției. Merg la student și îi spun – haideți, vă rog, la noi, ne place ce faceți. În același timp e bun pentru CV, pentru abilitățile practice, pentru faptul că trebuie să își creeze o echipă, să facă rost de bani, să facă rost de un plan de acțiune. Toate aceste skilluri îl fac mult mai vizibil pentru companii, mult mai ușor să se integreze într-o echipă pe viitor și, nu în ultimul rând, îl învață. Să fii atent, să fii îngrijit, să pui pasiune în tot ceea ce faci este poate cel mai important skill din lume”, spune inițiatorul competiției, conferențiarul Septimiu Crișan de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Concursul a fost împărțit într-o competiție locală, dar și una internațională, primii trei clasați la această categorie urmând să participe la Campionatul Mondial.

Ovidiu Cornea