Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Stupul inteligent, creat la Cluj. Soluția este ușor de folosit și de către apicultorii amatori

Studenții clujeni se dovedesc a fi tot mai inventivi. O echipă de tineri de la Universitatea Tehnică a creat stupul inteligent.

Dispozitivul a fost gândit astfel încât apicultorul să fie informat cu privire la condițiile din stup – de la vreme, la sunetul din interiorul acestuia. Între creatorii stupului inteligent se numără și Alexandru, care este fiu de apicultor.

„Îl ajută să ia decizii mai rapid și să lucreze mai eficient. Cu ajutorul unei interfețe poate să vadă în timp real toate datele de la stup. El, văzând acești parametri știe ce decizie să ia în avans. De exemplu, dacă microfonul înregistrează un sunet haotic, el știe că ori se pregătesc să roiască, ori sunt flămânzi și atunci stupul trebuie ajutat”, a declarat Alexandru.

Pentru început, stupul inteligent va fi testat în gospodăria studentului, iar în funcție de rezultate, dispozitivul ar putea fi brevetat și lansat pe piață. Soluția este una extrem de convenabilă și pentru amatori.

„A fost gândit ca o soluție de tipul -plug and play-, te duci, îți cumperi stupul cu toate soluțiile incluse, îl instalezi în curte și, pe baza informațiilor furnizate de aplicația mobilă, vei ști ce măsuri trebuie să iei: când trebuie să dai medicamente pentru albine, când trebuie să chemi om specializat să colecteze mierea din stup”, explică Ovidiu Stan, cadru didactic la Politehnică.

Dispozitivul studenților a fost realizat ca prototip în noul laborator Internet of Things din cadrul universității clujene.

Ioana Pîrlea

X
X
X