FOTO | Cum va fi transformat Dealul Cetățuii. Scările abrupte de acces vor fi demontate și se vor amenaja altele

Cetățuia din Cluj-Napoca va fi reamenajată și modernizată. Arhitecții estimează că lucrările se vor ridica la 10 milioane de lei.

Un juriu internațional a decis, în urma unui concurs de soluții lansat de către autoritățile locale, cum va arăta obiectivul turistic. 14 birouri de arhitectură s-au înscris în cursă, iar proiectul care a impresionat specialiștii păstrează specificul natural al zonei.

„Ni s-a părut că e un tezaur la care trebuie să fim foarte atenți. Așa că acest proiect ne-a dat încredere că respectă cadrul natural și doar îl ajută, îl potențează, se sprijină pe ce este acolo și că are o bună înțelegere pentru ceea ce înseamnă un peisaj viu. A înțeles destul de bine și viața celor care îl folosesc, cum anume este utilizat, în ce momente ale zilei”, a explicat arhitectul Iulia Stanciu, membru al juriului.

Premiul I din cadrul concursului de soluții constă în atribuirea contractului de proiectare estimate la 1,4 milioane de lei. Câștigătorii, Atelier Mass, Ana Horhat și Metapolis Architects, au venit cu o viziune diferită, iar soluțiile propuse de aceștia sunt inedite.

„Am plecat mult în istorie, mult mai înpoi în timp, plecând de la a constata această prezență geologică impunătoare în Cluj, care formează tot peisajul zonei centrale. Aleile vor fi reconsiderate astfel încât să aibă pante mult mai line, scări mult mai puține, va fi o curățire a vegetației care a apărut spontan și a invadat treptat zona. Un alt element va fi acela de a curăța silueta cetății de sus, unde se înlătură parapeții și reapare stânca ca o formă natural de parapet”, a declarat pentru EBS Radio arhitectul Silviu Aldea.

Arhitecții estimează că suma necesară pentru proiectul de amenajare a Dealului Cetățuia se ridică la 10 milioane de euro. Pentru a readuce la viață această zonă, autoritările vor atrage fonduri europene.

Premiul II, în valoare de 70.000 de lei, a fost câștigat de Asiza Birou de Arhitectură SRL.

Premiul trei, în valoare de 45.000 de lei, a fost câștigat de MOSSFERN SRL.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: