Suprafața verde a orașului Cluj-Napoca va crește cu 130 de hectare în următorii ani, promit autoritățile

Primăria Cluj-Napoca investește 80 de milioane de euro în extinderea și amenajarea unor spații verzi din oraș în următorii ani. Asta ar urma să crească suprafața verde a orașului cu peste 130 de hectare, susțin autoritățile.

Între cele mai importante proiecte care demarează în acest an se numără reamenajarea zonelor Cetățuia și La Terenuri, parcul Armătura, parte a proiectului de reamenajare a malurilor Someșului, dar și parcurile Feroviarilor sau Ștefan cel Mare. Una din cele mai ample investiții, de aproape 5 milioane de euro, majoritatea bani europeni, o reprezintă Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, de la capătul Bulevardului Muncii.

„Acolo ne dorim să avem o reconversie funcțională și să reutilizăm un teren degradat, să revitalizăm și să modernizăm terenul prin amenajarea acestuia ca o pădure, parc și spațiu de recreere pentru toți locuitorii municipiului Cluj-Napoca. Discutăm de o suprafață de 21,3 hectare de teren, iar durata estimată a lucrărilor va fi de 24 de luni. Suntem în faza de transmitere pentru publicare în SICAP a documentației pentru proiectarea și execuția lucrărilor”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Majoritatea proiectelor au prevăzute sume importante în bugetul de investiții al Clujului pe 2019: 44 de milioane de lei Parcul Feroviarilor, 23 de milioane de lei Pădurea Clujenilor, aproape 11 milioane de lei zona de recreere Între Lacuri, dar lucrările se vor întinde pe mai mulți ani, potrivit viceprimarului.

Administrațiile Clujului au ratat de-a lungul timpului mai multe oportunități de a transforma suprafețe însemnate din fosta platformă industrială a orașului în spații verzi sau de a valorifica potențialul existent, în special în zona lacurilor din Gheorgheni, spune arhitectul Vasile Mitrea: „Clujul putea să fie un oraș model, pornind de la cadrul natural, care oferea posibilități de amenajare a unor spații verzi, de la bazinul hidrografic, care iarăși permitea să facă oaze de spațiu verde și apă. Toate astea s-au dus, neexistând o viziune pe termen lung. Și acuma se gândește de azi pe mâine”.

Specialistul este sceptic, în acest moment, cu privire la extinderea reală a suprafețelor verzi: „Nu pot să cred decât când aceste încercări de a extinde spațiul verde se vor concretiza într-un proiect avizat, consultându-se toți specialiștii”.

Potrivit autorităților, Clujul are în prezent o medie de spațiu verde pe cap de locuitor de peste 23 de metri pătrați, cu 3 procente sub media europeană de 26 de metri pătrați.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Primăria Cluj-Napoca

Ne poți asculta și aici: