FOTO | Gheorgheniul, singurul cartier care a supraviețuit „marii urbanizări” comuniste. Cum s-a întâmplat acest lucru

Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, este unul dintre puținele construite în comunism care și-a păstrat, în mare parte, forma inițială. Spațiile verzi generoase îl fac și astăzi unul dintre cele mai „aerisite” cartiere ale Clujului.

Situat în estul orașului Cluj-Napoca, construcția cartierului Gheorgheni a început în anul 1964, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement. Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. Gheorgheniul este și unul dintre cele mai vechi cartiere peisagist-moderniste, fiind al doilea, după Grigorescu, care a fost construit în Cluj-Napoca.

În timpul marii urbanizări din perioada comunistă, a început ridicarea marilor cartiere ale Clujului, spun arhitecții clujeni.

„Atunci aveau regulamente urbane foarte clare: distanța dintre blocuri, aveau spații publice, locuri de joacă pentru copii, centre comerciale, însă cu venirea unui nou ordin de la București referitor la placarea străzilor, s-au creat între blocuri fronturi continue, ca să arate măreția și frumusețea orașelor. Singurul cartier care a rămas oarecum la origine este Gheorgheniul din Cluj-Napoca, care are încă spații verzi, și parcuri”, a declarat prof. dr. arhitect Adriana Matei.

Pe strada principală, atunci numită Pata, și care acum se numește Bulevardul Nicolae Titulescu, erau construite blocuri care aveau 4 etaje, unde stăteau colonei, piloți, avocați, judecători, personalitățile cu anumite funcții din „Epoca de Aur”, spun cei care locuiesc acolo încă de la apartiția noului cartier.

„Totodată s-au construit și multe blocuri cu 10 etaje, în mare parte având doar o camera, așa-zisele garsoniere, și tot aici s-au construit și blocurile de două etaje, unde locuiau militarii. Azi se mai păstrează forma de atunci, se recunoaște în mare parte funcționalitatea inițială, însă probabil peste ceva timp va fi doar istorie”, au declarat pentru EBS Radio și alți locatari din cartierul Gheorgheni.

Grigorescu a fost primul cartier peisagist-modernist al Clujului, fiind construit, în forma lui inițială, în anul 1961, potrivit arhitectului Dan Clinci.

„Al doilea mare ansamblu de locuințe colective socialist-moderniste cu caracter peisager a fost Gheorgheniul. Aceste ansambluri au fost gândite să combine modernismul cu dechiderea către peisaj”, a declarat pentru EBS Radio Dan Clinci. Practic, construcția cartierului Gheorgheni a început în 1964, cu Micro I și Micro II.

„În anii ’80, Grigorescu suferă un proces de îndesire, respectiv se construiesc blocuri între blocurile inițiale. Această îndesire, practic amplasarea de noi și noi locuințe colective, scade calitatea vieții în cartier. În același timp, Gheorgheniul scapă de acest fenomen pentru că atenția se mută pe zonele Mărăști – Zorilor”, explică Dan Clinci.

Dar nu acesta este singurul motiv, potrivit arhitectului. Gheorgheniul „scapă” și datorită faptului că aici locuiau persoane influente, cu o condiție socială mai bună decât locuitorii altor cartiere ale Clujului.

Procesul de îndesire care are loc inclusiv acum se pare că va ocoli din nou cartierul Gheorgheni. Potrivit lui Dan Clinci, locuitorii tuturor cartierelor din Cluj pot participa la Comisia de Urbanism și pot să își spună punctul de vedere, respectiv să se opună dezvoltării urbanistice necontrolate.

În aceste zile, la Muzeul de Artă, clujenii pot vizita expoziția „Cluj-Napoca – Arhitectură, Urbanism, Spații verzi”, care are un caracter documentar. Expoziția, care va fi deschisă până în data de 11 noiembrie, inaugurează o serie de demersuri prin care organizatorii, arhitecții Guttmann Szabolcs și Nicolae Sabău vor să valorifice contribuțiile din domeniul arhitecturii și urbanismului.

Rebeka Török-Ágoston, Adina Urcan

Sursa foto: minerva.org.ro

Ne poți asculta și aici: