Românii cumpără de patru ori mai multă mâncare pentru mesele de sărbători decât de obicei. Astfel, o mare parte din bunătățile pregătite pentru musafiri, ajung la gunoi, după doar câteva zile.
Oamenii golesc rafturile magazinelor înainte de sărbători, iar mare parte din mâncarea cumpărată este aruncată.
Pentru a evita risipa, specialiștii recomandă să facem o listă înainte de a merge la cumpărături. În plus, mâncarea veche poate fi refolosită într-o rețetă creativă, spune managerul proiectului Food Waste Combat, Camelia Gui.
„De multe ori oamenii merg în vizită și mănâncă la familie sau prieteni și atunci nu este nevoie efectiv să faci atâta mâncare cât estimezi și cât planifici. O altă chestie ar mai fi depozitarea. Frigiderul are niște reguli de folosire. Temperatura scade de jos în sus și jos pui chestiile care au nevoie de o temperatură mai scăzută, și tot urcând așa pe rafturi, pui pe urmă mâncarea gătită, lactatele și tot așa”, spune Camelia Gui.
Experții în risipă alimentară mai atrag atenția că mâncarea aruncată are efecte nocive asupra mediului.
Food Waste Combat este un proiect inițiat în anul 2014 de organizația nonguvernamentală JCI Junior Chambers International Cluj.
Alexandra Ogruțan
Foto: EBS Radio