FOTO | Inițiativă a elevilor de la Liceul „Onisifor Ghibu” din Cluj: Legumele și fructele nevândute în piață, pe mesele persoanelor defavorizate

Legumele și fructele nevândute în Piața Flora din Cluj-Napoca vor ajunge pe mesele persoanelor defavorizate, în cadrul unui proiect inițiat de elevii de la Liceul Onisifor Ghibu, în parteneriat cu Banca de Alimente Cluj.

Un raft special, unde va fi colectat surplusul de legume și fructe, a fost amplasat astăzi în Piața Flora din Cluj.

Organizatorii speră că aproximativ 30% din cele câteva zeci de kilograme de alimente care nu mai sunt vândute zilnic de către producători și comercianți să poată fi redistribuite către persoane cu posibilități financiare reduse.

„Noi, o mână de liceeni și câțiva studenți, ne-am dat seama că risipa de mâncare e o problemă reală în Cluj și în toată lumea și ne confruntăm cu ea zilnic. Și atunci ne-am gândit să îi contactăm pe cei de la Food Waste Combat și să facem un proiect împreună. Sperăm să meargă cum trebuie și, dacă funcționează, proiectul va fi extins și în alte piețe din Cluj. Scopul nostru e să diminuăm risipa de mâncare și să educăm oamenii cu privire la această problemă”, a declarat, pentru EBS Radio, Tudor Meseșan, unul dintre inițiatorii acțiunii.

Prin Banca de Alimente Cluj, legumele și fructele vor fi distribuite ONG-urilor care acordă servicii de asistență socială unor categorii de grupuri vulnerabile. „Este foarte utilă mâncarea pentru că le acoperă cel puțin o masă zilnic. Ei sunt foarte încântați de primirea alimentelor și sunt nerăbdători de fiecare dată să primească acele produse. Familiile fiind numeroase, cu 7-8 persoane, ne putem imagina că se consumă la o singură masă toate produsele pe care le acordăm. Dacă s-ar extinde puțin aria de produse ar fi mult mai benefic pentru ei”, susține Angel Baciu, un asistent social care lucrează cu aproape 30 de familii de la Pata Rât, beneficiare ale acestui program.

Legumele și fructele care, deși nu au fost vândute, nu pot fi consumate vor fi transformate în compost, reducându-se și surplusul de materiale organice aruncate la gunoi, mai spun coordonatorii proiectului.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Banca de Alimente Cluj

Ne poți asculta și aici: