FOTO | Instalație de refacere a gazonului de pe Cluj-Arena, ca pe marile stadioane ale Europei. Sistemul care accelerează fotosinteza a costat peste 1,6 milioane de lei

Gazonul de pe stadionul Cluj-Arena va putea fi refăcut în timp record, după concerte sau alte evenimente. CJ Cluj a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziționarea sistemului care, practic, accelerează procesul de fotosinteză.

Echipamentul, de tip „SGL MU360”, este unul dintre cele mai avansate de acest gen de pe piață. Conform reprezentanților CJ Cluj, acesta accelerează procesul de fotosinteză de până la trei ori comparativ cu cel care se produce în mod natural, folosind doar lumina solară.

Sistemul dispune de un software specific care măsoară și înregistrează date importante precum intensitatea luminii, umiditatea atmosferică, umiditatea la sol, umiditatea la firul de iarbă sau fertilizarea.

„Cu ajutorul instalației, vom putea să recuperăm în timp record gazonul, astfel încât evenimentele de mare anvergură care se desfășoară anual pe Cluj Arena, sportive, muzicale sau de altă natură, să afecteze cât mai puțin calitatea suprafeței de joc. Un avantaj deosebit al sistemului este dat de faptul că acesta poate fi folosit în mod continuu, inclusiv în timpul nopții, motiv pentru care gazonul de pe Cluj Arena va beneficia de o îmbunătățire semnificativă”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Sistemul de monitorizare și analiză live 24/7 a creșterii gazonului de pe Cluj-Arena este format din trei module, fiecare dispunând de 60 de becuri cu lumină caldă, cu o putere de câte 600 de watt/400 volți fiecare. Fiecare modul acoperă o suprafață de gazon de circa 360 de metri pătrați, însă, datorită mobilității acestora, întregul gazon al stadionului va beneficia, în mod uniform, de același tratament special.

Suma alocată de Consiliului Județean Cluj pentru achiziționarea acestui sistem a fost de 1.649.900 lei. De instalații similare dispun cele mai mari stadioane ale Europei, precum cele din Barcelona, Madrid, Londra, Paris sau Munchen.

Ne poți asculta și aici: