Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | La Cluj, o alee de cartier va fi transformată în prima stradă smart din România

Strada Molnar Piuaru din Cluj-Napoca va avea sistem de irigare pentru arbori și bănci cu încărcătoare pentru dispozitive mobile.

Prima stradă inteligentă din România va fi amenajată în Cluj-Napoca. Este vorba de strada Molnar Piuariu, situată în fața căminelor studențești din cartierul Mărăști.

Printr-un proiect de 1,3 milioane de euro, aici vor fi amenajate bănci cu încărcătoare pentru dispozitive mobile, stații de alimentare pentru mașini, biciclete și trotinete electrice, dar și sisteme pentru internet în spațiul public. De asemenea va fi montat și un sistem de irigare pentru arbori și spațiile verzi. Un tronson al actualei străzi va fi pietonalizat în întregime.

Documentația pentru acest proiect a fost aprobată de consilierii locali clujeni în această dimineață, pentru obținerea finanțării nerambursabile prin Programul Operațional Regional. 98% din valoarea proiectului, de peste 1,3 milioane de euro, provine din fonduri UE.

„Proiectul se află în faza studiului de fezabilitate, iar până la finalul acestui an vom depune cererea de finanțare, după care va urma licitația de proiectare și execuție. Dacă totul decurge normal, în vara anului viitor ar urma să înceapă lucrările. Studiul de fezabilitate prevede 9 luni pentru execuția lucrărilor”, a explicat directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean. În aceste condiții, strada modernizată ar urma să fie inaugurată în primăvara anului 2020.

Strada Molnar Piuariu a fost aleasă pentru acest proiect deoarece se află într-o zonă accesată de tineri, dar în același timp este una secundară din punct de vedere al traficului auto, potrivit directorului de dezvoltare al Primăriei clujene.

„În primăvara acestui an am închis strada pentru un eveniment de weekend. Atunci am strâns peste 300 de chestionare de la cetățenii din zonă și de la studenți și a reieșit că acea intervenție va fi oportună”, a arătat Ovidiu Câmpean.

Proiectul de modernizare a străzii Molnar Piuariu a fost prezentat în acest an într-o dezbatere publică.

Adrian Dohotaru, activist de medu și deputat clujean spune că cel mai important lucru este faptul că apar spații verzi.

„Partea de mediu și de mobilitate alternativă la trafic auto, adică se plantează niște copaci se crează niște alei de biciclete, este mai relevant decât faptul că sunt niște senzori și niște posibilități de a încărca mobilul sau laptopul. Este mult mai relevant să avem spații publice în cartiere din simplul motiv că nu prea avem astfel de spații. Ne-am bazat foarte mult pe intervenții în centru. E adevărat că ajungem în centru, dar majoritatea dintre noi trăim în cartiere”, a declarat pentru EBS Radio, Adrian Dohotaru.

X
X
X