FOTO | O școală în limba italiană la Cluj, primul proiect al noului Consulat Onorific al acestei țări

Prima școală italiană din Transilvania va fi deschisă la Cluj. Aceasta va avea în prima fază doar elevi din ciclul primar, urmând ca ulterior să se extindă.

Anunțul a fost făcut de noul consul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, care și-a preluat astăzi mandatul. Unitatea de învățământ va fi deschisă pentru copiii cetățenilor italieni din zona Clujului, în număr de aproximativ 1.000, dar și pentru copiii familiilor de români care au revenit în țară, după ce au locuit în peninsulă mai mulți ani.

„Dorim să o deschidem și să facem în așa fel, încât școala respectivă să poate să primească copii care sunt născuți în Italia, care vorbesc limba italiană și care au nevoie aici, în România, să poată să își continue studiile, în limba italiană. Și, bineînțeles, locuind aici, mult mai repede vor învăța limba română, limba lor, din familia lor. Ăsta este proiectul nostru de viitor”, a declarat Massimo Novali, noul consul onorific al Italiei la Cluj.

Școala a obținut deja autorizație din partea Ministerului Educației de la Roma și va funcționa, cel mai probabil, din septembrie 2020.

Pe lângă acest proiect, consulatul onorific al Italiei va facilita și accesul cetățenilor itelieni la actele necesare pentru stabilirea reședinței sau călătoriei.

„Suntem siguri că deschiderea Consulatului Onorific va duce la o și mai strânsă colaborare între Italia și România. După cum știți, orașul Cluj-Napoca este înfrățit cu orașul Parma, iar județul Cluj este înfrățit cu regiunea Veneto”, a subliniat secretarul Ambasadei Italiei la București, Maria Luisa Lapresa.

Unul din scopurile noului Consulat Onorific este și facilitarea relațiilor de business între firme din Cluj și celelalte două județe acoperite, Bistrița-Năsăud și Mureș, cu companii din Italia.

În șase ani, de când italienii de la De Longhi, producător de electrocasnice, au sosit în parcul industrial Tetarom III după plecarea Nokia, a fost triplat numărul de angajați, ajungând la peste 2.000.

„Atât noi, cât și alte companii italiene, am făcut destul de mult pentru comunitatea de aici, poate nu se știe îndeajuns. Pe lângă crearea de locuri de muncă, vorbim și de responsabilitatea socială. Odată cu numirea lui Massimo Novali drept consul onorific sperăm să devenim și mai vizibili”, a spus Massimo Paronitti, director European de operațiuni financiare al grupului.

Sediul Consulatului Onorific al Italiei la Cluj este situat pe strada Emil Racoviță numărul 16.

La Cluj-Napoca funcționează în prezent 14 Consulate Onorifice, atât ale unor țări precum Franța, Olanda, sau Spania, cât și consulate mai exotice, precum cele din Kazahtstan, Mexic, Burundi, ori Sierra Leone.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: