FOTO & VIDEO | Operațiune spectaculoasă de salvare la Cluj. Mai mulți oameni au fost coborâți pe scară de pe acoperișul și din balcoanele unui bloc cuprins de flăcări

46 de persoane au fost evacuate dintr-un bloc cu 10 etaje de pe strada Oașului din Cluj-Napoca, după ce, în jurul orei 11.00,  un incendiu puternic a izbucnit la subsolul imobilului.

Flăcările s-au extins până la parterul clădirii, iar oamenii care erau în case s-au trezit în mijlocul unui coșmar. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, care încă cercetează cauzele izbucnirii incendiului, 25 de persoane au ieșit singure din imobil, însă cei aflați la etajele superioare ale blocului au rămas, practic, blocați. Este vorba de 21 de persoane care s-au refugiat pe acoprișul blocului sau au iesit pe balcoane pentru că fumul extrem de gros și înecăcios nu le-a permis să coboare și să iasă din clădire.

Aceste persoane au fost evacuate de pompieri cu scara mobilă. Din fericire nimeni nu a fost rănit. Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj a declarat pentru EBS Radio că 13 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oamenii erau panicați sau intoxicați cu fum.

Locatarii au povestit șocați că la un moment dat au văzut fum în apartamente. Când au înceract să iasă din case, pe scări era un fum gros și înecăcios și pereții erau înnegriți. Cei aflați la etajele inferioare au reușit să iasă, unii cu prosoape ude în jurul gurii.

Pompierii și constructorul clădirii cercetează acum cauzele care au dus la izbucnirea incendiului. Recent, la subsolul clădirii s-a lucrat la amenajrea unor parcări.

ISU Cluj a declanșat planul roșu de intervenție, fiind dislocate la locul intervenției două autospeciale pentru stingerea incendiilor, o platformă de intervenție la înălțimi, 2 ambulanțe SMURD, o autospecială pentru victime multiple și trei echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, 11 dintre persoanele care au rămas în imobil au fost evacuate cu ajutorul platformei pentru intervenție la înălțimi, iar 10 pe casa scării.

„Arderea s-a manifestat la spațiul din subsolul imobilului, fără a se extinde, cu degajări puternice de fum în toate spațiile din imobilul de locuințe, iar flăcările au fost ținute sub control imediat ce au sosit la locul incendiului echipajele de pompieri. Încăperea unde s-a manifestat arderea avea destinația de spațiu tehnic, găzduind mai multe echipamente și instalații pentru utilități și comunica cu canalele tehnice din imobil. Arderea a afectat echipamentele și instalațiile pentru utilități și izolația termică de pe tavanul încăperii de la subsol. Cel mai probabil incendiul a fost cauzat de o defecțiune la instalația electrică din spațiul respectiv”, au arătat reprezentanții ISU Cluj.

Citește și:
Incendiu de proporții la Cluj. Zeci de persoane sunt blocate într-o clădire de pe strada Oașului

Materialul audio prezentat de EBS Radio.

Ovidiu Cornea

Foto: ISU Cluj, EBS Radio

Ne poți asculta și aici: