FOTO | Parcometre moderne și tarife mai mari în centrul Clujului

Clujenii pot plăti parcarea din zona centrală și cu cardul, pe lângă plata cu monede, disponibilă până acum. 40 de parcometre moderne care se încarcă cu energie solară au fost instalate pe străzile din municipiu.

Clujenii sunt încântați de noile aparate. „Mi se par mai potrivite decât SMS-urile. Le caută lumea”, spune o clujeancă. „Sunt OK. N-am știut până acuma, uite acuma am aflat numai”, susține un șofer. „Din cîte cunoștințe am eu, e o treabă bună. Din păcate nu le-am folosit”, spune un alt clujean.

Noile parcometre vor fi conectate la un centru de comandă și vor funcționa non-stop. „Noile parcometre achiziționate funcționează în regim autonom doar cu energie solară și sunt dotate cu acumulatori reîncărcabili care să asigure funcționarea independentă 24 de ore din 24. Ca și modalități de plată, acestea au plata cu monede, card bancar tip contactless, carduri preplătite”, a declarat, pentru EBS Radio, Mirela Ogruțan, din cadrul Biroului Mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.

Primăria a investit peste 2,5 milioane de lei pentru achiziționarea a 100 de parcometre noi, pentru zona centrală. Restul de 60 de aparate vor fi montate în perioada următoare.

De la 1 ianuarie, tarifele de parcare pentru zona 1 s-au majorat. Astfel, pentru o jumătate de oră de parcare în zona ultracentrală, șoferii plătesc 3,5 lei în loc de 2 lei, respectiv 7 lei în loc de 5 lei, pentru o oră. Depășirea a două ore de staționare aduce tarife duble.

Și clujenii care își lasă mașinile în zona 2 a orașului plătesc dublu pentru abonamentele lunare. Astfel, abonamentul pentru persoane fizice crește de la 50 la 100 de lei lunar, iar cel pentru persoanele juridice de la 70 la 140 de lei. Nu sunt însă majorate abonamentele pentru riverani.

Text și foto: Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: