Premieră la Cluj: Au fost puse în circulație autobuzele speciale pentru elevi

Din această dimineață, elevii care învață în centrul orașului pot ajunge la școală cu autobuze speciale. Au fost introduse mijloace de transport pe cinci linii care fac legătura între cartierele Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști și centrul orașului: liceele Avram Iancu și Nicolae Bălcescu.

Autobuzele școlare vor circula experimental, timp de 45 de zile.

Zeci de elevi au urcat astăzi în primele autobuze școlare care circulă la Cluj. Pe traseu, vehiculele au fost aproape pline. „Economisești destul de mult timp și, așa cum spun și domnii polițiști, o să fie sigur”, spune o elevă de clasa a IX-a de la Liceul Avram Iancu. „Încercăm, să vedem cum merge. Dacă e totul ok, venim în fiecare zi”, susține mama unui copil din Florești. „E o idee bună, dar să vedem cât este de practică. Autobuzul este aproape plin și suntem abia la a treia stație”, spune tatăl unui elev de clasa a IV-a de la Liceul Nicolae Bălcescu.

Părinții au cerut autobuze speciale

Autobuzele duc elevii spre două unități de învățământ din zona centrală: liceele Avram Iancu și Nicolae Bălcescu. Directoarea acestuia din urmă, Marinela Zamfir, spune că părinții au fost chestionați înainte de debutul proiectului: „Le-am cerut părinților să își exprime opinia și majoritatea, cred că 70%, au fost pentru ca aceste autobuze să fie introduse”.

Autobuzele pot fi folosite și de elevii care învață la alte unități de învățământ din zona centrală.

Autobuzele leagă patru mari cartiere de școlile din centrul orașului.

Proiect-pilot timp de 45 de zile

În primele zile, copiii din clasele primare vor putea fi însoțiți de părinți în aceste autobuze. Aceștia și-ar dori însă ca mijloacele de transport să circule și la finalul programului after-school. Ideea este încă analizată, susțin reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP).

„Deocamdată nu a fost o ședință cu părinții să știm câți au rămas la after-school și câți nu. Noi am pregătit proiectul pentru orele 7.15, respectiv 12.15, la prânz. Dacă se va vedea că există justificarea și pentru ora 16.00, pentru cei care rămân la after-school, bineînțeles că vom încerca să ne adaptăm”, a declarat Liviu Neag, directorul CTP.

Autobuzele școlare circulă deocamdată experimental, timp de 45 de zile.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: