FOTO | Statuia lui Iuliu Maniu, dezvelită în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca

Zeci de clujeni au participat la dezvelirea statuii marelui om politic Iuliu Maniu, la 146 de ani de la nașterea sa.

Unul din artizanii Unirii Transilvaniei cu România de la 1918 și premier în mai multe mandate, Iuliu Maniu a fost evocat pentru patriotismul său și pentru promovarea principiilor democratice.

Monumentul care îi este dedicat a fost amplasat în Piața Ștefan cel Mare, în spatele Bastionului Croitorilor. Născut în județul Sălaj, Iuliu Maniu a urmat facultatea la Cluj. „Aici și-a structurat gândirea politică pe trei principii la care nu a renunțat de-a lungul întregii sale vieți: moralitate, patriotism și democrație. Călăuzit de aceste principii, Iuliu Maniu spunea: pe mine nu reușesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu le schimb”, a spus Emil Burzo, președintele filalei clujene a Academiei Române.

Amplasarea statuii lui Iuliu Maniu reprezintă și un gest de reparație istorică pentru o personalitate care și-a petrecut ultimii ani din viață în detenție politică. „Am ales această locație împreună cu specialiștii pentru a transmite un mesaj mai ales pentru generația tânără: trebuie să ne prețuim înaintașii care și-au dat chiar viața pentru ca țara să acceadă spre libertate și spre România Mare. Și ceea ce s-a întâmplat cu Iuliu Maniu să nu se mai întâmple cu nimeni, niciodată”, a spus primarul Emil Boc.

Prezent la eveniment, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a amintit că în mandatul său una din străzile din București a primit numele marelui om politic. Totodată, instanța supremă a anulat condamnările primite de Iuliu Maniu în perioada comunistă. „Am învățat să prețuim libertatea pentru că în ultimii nouă ani ai vieții sale Iuliu Maniu a fost obligat să stea într-o celulă din care nu vedea nici soarele, nici cerul. Am învățat să prețuim libertatea de a comunica, de care ne batem joc astăzi, pentru că Iuliu Maniu, în ultimii nouă ani nici nu a putut împărtăși ideile sale, nici nu a putut afla ce se întâmplă în societate”, a declarat Emil Constantinescu.

Statuia dedicată lui Iuliu Maniu are o înălțime de aproape 3 metri și a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș. Costurile, de peste 70.000 de euro, au fost asigurate de academicianul Emil Burzo.

Anul trecut, la Cluj-Napoca au fost dezvelite alte trei statui, dedicate cardinalului Iuliu Hossu, mitropolitului Bartolomeu Anania și episcopului Nicolae Ivan.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Materialul prezentat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: