FOTO | Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul a necesitat cantități impresionante de materiale și tehnici de ultimă generație

Peste 50 de oameni lucrează zilnic pe șantierul din piața Mihai Viteazul pentru ca monumentul domnitorului să fie gata la 1 Decembrie.

Mai bine de 2.500 de metri pătrați de piatră cubică au fost folosiți pentru pavarea piațetei care împrejmuiește monumentul. Statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul va fi ilumninată cu ajutorul a doi stâlpi coordonați prin comandă centralizată care încorporează camere video, dar și reflectoare.

„În final trebuie să fie o statuie cu lumină pentru a înțelege ce e acolo și noaptea și seara, ceea ce din cauza luminilor stradale a rămas în umbră. Ceea ce acum este scos în evidență prin aceste lumini, este statuia în sine, iar pentru zona de soclu, unde sunt mai multe reflectoare mai mici, va fi lumină pentru basoreliefuri”, a declarat pentru EBS Radio
Szobolcs Guttman, proiectantul lucrărilor.

Stâlpii cu ajutorul cărora vor va fi iluminată statuia au incorporate reflectoare, camera video și antene wi-fi, fiind coordonați printr-un system de comandă centralizată.

Restauratorii au respectat în detaliu înfățișarea inițială a ansamblului. Basoreliefele și blazoanele de pe monument, care cântăresc între 200 de kilograme și o tonă, au fost restaurate la fața locului, tocmai din cauza greutății.

Pavelele din granit din jurul soclului și de pe scări au fost înlocuite în întregime, pe o suprafață de 400 de metri pătrați. Travertinul de pe parapeți (300 de metri pătrați) a fost montat printr-un sistem modern. Fiecare placă a fost prinsă separat, cu ancore și tije, potrivit lui Adrian Petruș, administratorul uneia dintre firmele constructoare.

„Travertinul nu este un material care se folosește la exterior, dar fiind vorba de o restaurare a trebuit să folosim exact aceleași materiale. Cea mai mare provocare a fost de a da o durabilitate în timp travertinului montat și mai ales plăcilor verticale. Datorită diferențelor de temperatură sistemul clasic de montare nu oferea o rezistență în timp”, a explicat Adrian Petruș.

Firma care a realizat restaurarea monumentului lucrează în aceste zile cu peste 30 de oameni. Pe același șantier lucrează și peste 20 de angajați ai RADP, responsabili cu înlocuirea pavajului din piață. Pentru acest lucru s-au folosit aproximativ 2.500 de metri pătrați de piatră cubică.

„Acest lucru a încetinit oarecum finalizarea lucrărilor. Un om pune în medie cam 8-10 metri pătrați de piatră cubică pe zi. Fiecare trebuie luată separat, poziționată, sunt unele care se potrivesc, unele nu, deci trebuie schimbate”, a explicat și inginerul Toader Timiș, responsabiul de șantier din partea RADP.

Ansamblul statuar restaurat al lui Mihai Viteazu, dar și piața în forma ei modernizată – cu înlocuirea pavajului, refacerea zonei verzi și a iluminatului stradal urmează să fie inaugurate până la 1 decembrie. Lucrările au început în primăvară și au costat 3,3 milioane de lei.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, operă a sculptorului Marius Butunoiu a fost dezvelită în 17 decembrie 1976. Statuia din bronz, cu înălțimea de 7 metri, este montată pe un soclu înalt de 4,70 metri și este amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu basoreliefuri reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească.

Pe soclul statuii se află o stemă sigilară a domnitorului, care reunește însemnele heraldice ale celor trei țări române.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: