FOTO | Trafic sufocant pe strada Moților și Calea Mănăștur: peste 3.000 de mașini pe sens în orele de vârf

3.300 de mașini pe sens traversează, în medie, într-o singură oră, zona care leagă cartierul Mănăștur de centrul Clujului. Asta arată studiul de circulație realizat de inginerii și proiectanții firmei contractate de Primăria Cluj pentru a monitoriza traficul.

Valorile de trafic au fost măsurate la orele de vârf, în zona fostei fabrici de bere din Cluj, unde Calea Mănăștur se conectează cu strada Moților, au precizat specialiștii.

Inginerii analizează extinderea sistemului de benzi dedicate transportului în comun spre cartierul Mănăstur și lărgirea unor străzi adiacente.

Astfel, facilitarea transportului alternativ este esenţială în aerisirea traficului, spun specialiștii.

„3.300 de mașini trec într-o oră pe un singur sens în această zonă. Am măsurat strict la orele de vârf, conform metodologiei în domeniu, dar sunt valori ridicate. Strict din punct de vedere al datelor de trafic, în situația în care nu se va întreprinde absolut nimic, adică varianta fără proiect, într-o perspectivă de 5-10 ani traficul va fi total blocat. Nivelul de serviciu al intersecțiilor pe coridorul Est – Vest, Moților – Mănăștur, este critic. În cadrul în care vom reuși să instituim aceste benzi dedicate, viteza pentru transportul public va crește, atractivitatea transportului public va crește și atunci traficul auto va înregistra o oarecare scădere în ceea ce înseamnă traficul”, a declarat Radu Andronic, managerul echipei de proiectare, pentru EBS Radio.

Propunerile proiectanților cu privire la transformarea zonei străzilor Calea Moților – Calea Mănăștur, străzile Mărginașă, respectiv Uzinei Electrice, au fost prezentate ieri într-o dezbatere organizată la clădirea Casino, la care au participat peste o sută de persoane.

Mulți dintre cei prezenți au militat pentru îmbunătățirea infrastructurii de biciclete în zonă, inclusiv adaptarea benzilor dedicate autobuzelor încât un biciclist să poată depăși în siguranță un mijloc de transport în comun.

Una dintre propunerile avansate de coordonatorul echipei de proiectanți cu privire la realizarea a cinci benzi de circulație, dintre care două pentru transportul în comun, la capătul Căii Moților, înspre Calea Mănăștur, a iscat o polemică între acesta și primarul Emil Boc.

„Vrem să scoatem mașinile din centru și ce facem? Nu înțeleg de ce cinci benzi, nu patru. Odată cu modernizarea Pieței Lucian Blaga dispare o bandă de trafic pe strada Petru Maior (pe care se alfă Primăria, n.red.), o alta pe strada Napoca și noi aducem în continuare trafic masiv de aici…Prin această bandă în plus nu faceți decât să mutați centrul de presiune undeva mai în față… Soluția nu este să creăm benzi de autoturisme, pentru că oricâte ai face nu vor ajunge într-un Cluj cu 200.000 de mașini la 400.000 de locuitori, ci să ne schimbăm mindset-ul. Să încurajăm clujenii spre utilizarea transportului în comun și a altor mijloace alternative”, a spus edilul.

Chiar dacă proiectanții susțin că și ei încurajează dezvoltarea mobilității alternative, cum ar fi transport în comun, bicicletă, mers pe jos, soluțiile trebuie să țină cont și de realitățile de trafic, cu valori foarte ridicate.

Una din cele mai spectaculoase intervenții va fi crearea unei noi străzi între Uzinei Eletcrice și Moților. Atât pentru asta, cât și pentru alte modificări vor fi necesare, însă, și exproprieri.

Propunerile proiectanților vor sta la baza unor investiţii ale municipalităţii care prevăd transformarea şi modernizarea acestor zone.

„Se lucrează la Planul Urbanistic Zonal și la Studiul de Fezabilitate pentru străpungerea străii Uzinei Electrice până în Calea Moților, lărgirea străzii Mărginașă și crearea de benzi dedicate transportului în comun, piste de biciclete pe străzile Calea Moților și Calea Mănăștur. Propunerile pertinente le vom pune pe masa Comisiei de Circulației și a Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism”, a declarat pentru EBS Radio Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei clujene.

După ce proiectul tehnic de tranformare a zonei care leagă centrul de Mănășutr va fi finalizat, municipalitatea urmează să lanseze o licitație pentru realizarea efectivă a lucrărilor.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: