FOTO/VIDEO Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, deschise circulației după 8 luni de la finalizarea lucrărilor

Veste bună pentru șoferi. Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda au fost date în circulație după 8 luni de la finalizarea lucrărilor. Este vorba de 25 de kilometri de șosea, dintre cei aproape 29 prevăzuți în proiect, care fac legătura între Sebeș, județul Alba și Turda, județul Cluj. Valoarea totală a lucrărilor pentru această porțiune de autostradă este de aproape 2 miliarde de lei.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a dat undă verde circulației mașinilor pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10. Practic, din cei 28,75 de kilometri cât au în total cele două loturi, 25 de kilometri, între Aiud și Turda, pot fi folosiți.

Contractele au fost semnate în aprilie 2014, iar lucrările au început în luna iulie a aceluiași an. Termenul inițial de finalizare era luna martie 2016, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
Practic, lucrările au fost finalizate în noiembrie 2017, însă CNAIR a refuzat recepția acestora, motivul fiind probleme de planeitate și rugozitate a șoselei, care au fost remediate.

Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 2 miliarde de lei cu TVA, conform CNAIR. „Obiectivul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. 75% reprezintă contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv peste 1,2 miliarde de lei, 25%, respectiv peste 400 de milioane de lei, provin de la bugetul de stat, iar restul de aproape 330 de milioane de lei reprezintă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile”, au arătat reprezentanții CNAIR.

Autostrada Sebeș – Turda asigură legătura între secțiunile autostrăzii existente A1 – Orăștie-Sibiu și A3 – Gilău-Câmpia Turzii, cu o lungime totală de aproximativ 70 de kilometri, o viteză de proiectare de 120 de kilometri pe oră, inclusiv 7 intersecții, 4 servicii, 4 zone de odihnă, un centru de întreținere și control, un centru de întreținere și monitorizare și 66 de structuri.

Publicată de Cosma Horatiu pe Luni, 30 iulie 2018

Sursa foto și video: Asociația Pro Infrastructură