Panorame de 360 de grade într-un tur inedit al Clujului. Participanții la Startup Europe Summit au putut traversa orașul într-un roller coaster virtual, cu ajutorul căruia au survolat Cetățuia, zona centrală sau chiar pârtia de schi din Feleacu.

Cu ajutorul unor ochelari hi-tech, utilizatorul așezat pe un scaun, străbate orașul, la înălțime, printr-un tunel 3D. În preajma unor obiective, acesta poate accesa și informații suplimentare.
Având mișcarea video legată de un tunel 3D, aplicația oferă utilizatorului senzaţia de viteză, iar pentru a îmbunătăți experiența au fost adăugați stimuli diferiți, sunete, elemente 3D și efecte virtuale care amplifică senzația de imersiune totală. În același timp însă, designul aplicației a fost special conceput astfel încât să dea utilizatorilor posibilitatea de a se bucura cât mai mult de priveliștea orașului, având un sentiment de stabilitate și de siguranță, susțin dezvoltatorii aplicației.
Aplicația poate oferi utilizatorilor trei experiențe la o înălțime de aproximativ 70 de metri, cu o viteză medie de 50 km/h: o vizită prin centrul orașului, realizată dintr-o parapantă dusă de vânt, o tură pe pârtia Feleacu, dintr-un teleschi, și o cursă pe Dealul Cetățuie, dintr-un roller coaster al cărui traseu este demn de filmele SF.
„Cel mai apreciat este turul într-un roller coaster, deasupra Clujului, care merge cu o viteză de 50 de kilometri pe oră și oferă utilizatorului o perspectivă deasupra Cetățuii, deasupra centrului și deasupra obiectivelor principale ale orașului. Experiența este cu atât mai extraordinară cu cât scaunul te duce și mai mult în realitatea aceasta alternativă, deoarece imită mișcările roller coasterului”, a declarat reprezentanta companiei care a dezvoltat produsul, Codruța Hornai.

Aplicația, numită Experience Cluj, a fost dezvoltată la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca și poate fi încercată la Centrul de Informare Turistică de pe Bulevardul Eroilor.
„Având în vedere strategia municipiului Cluj-Napoca îndreptată spre smart-city, deci și smart-turist-city, bineînțeles că în primul rând ne adresăm turiștilor, dar și clujenilor care vor să-și cunoască mai bine orașul și să experimenteze noi posibilități de agrement, de turism”, explică Manuela Câmpean, șefa Serviciului de Relații Comunitare și Turism al Primăriei clujene.
Text, foto și video: Ovidiu Cornea