FOTO & VIDEO | Premieră: Doi alpiniști români, dintre care unul din Cluj, au reușit să escaladeze, într-o singură zi, ambele vârfuri ale muntelui Elbrus

Alpiniștii Radu Albu, din Cluj, și Radu Turtă, din Bacău, au stabilit o premieră pentru România: escaladarea, în aceeași zi, a ambelor vârfuri ale celui mai înalt munte al Europei, la temperaturi de până la -50 grade Celsius.

Cei doi au ajuns în 21 ianuarie 2019 atât pe Elbrusul de Vest, la 5.642 metri, cel mai înalt vârf din Europa, cât și pe Elbrusul de Est, la 5.621 metri. Traseul a durat mai bine de 14 ore, din care au petrecut mai mult de jumătate pe creasta dintre cele două vârfuri, în condiții de vânt și temperaturi extreme. Premiera constă în atingerea celor două vârfuri ale muntelui Elbrus în aceeași zi.

„Mereu am crezut că iadul este negru cu foc și smoală, și că se află undeva în adâncuri, dar nu este așa! Iadul este alb și se găsește pe Elbrus. Aici frigul este atât de crunt încât îți arde carnea, iar oasele îți devin cristale gata să se spargă. Am urcat în iadul alb și nu am găsit pe nimeni acolo, nici măcar demonii nu pot suporta acest frig”, a spus Radu Albu, imediat după coborâre. „Napoleon și Hitler au fost învinși de iarna rusească, noi nu!”, a completat el.

Muntele Elbrus, situat în lanțul muntos Caucaz, pe teritoriul Rusiei, are două vârfuri principale, de 5.621, respectiv 5.642 metri.

Cei doi alpiniști români pregătesc pentru acest an expediții pe alți munți celebri, precum Aconcagua, Kilimanjaro și Kazbek, precum și alte expediții în premiera în Himalaya.

Citește și: Clujeanul Radu Albu, singurul român care a urcat în 2018 la peste 8.000 de metri: „Pentru 3 minute am fost omul de la cea mai mare altitudine de pe planetă”

 

Ne poți asculta și aici: