FOTO & VIDEO | Protest pentru autostrăzi! Traficul rutier a fost paralizat la Cluj timp de 15 minute

Traficul rutier a fost blocat la Cluj-Napoca, timp de 15 minute, începând cu ora 15.00. Șoferi, dar și pietoni, s-au alăturat mișcării #șîeu, prin care se cere construirea de autostrăzi în România.

În centrul orașului, dar și în cartiere, inclusiv pe drumurile naționale, șoferii au oprit mașinile în trafic și au pus avariile timp de 15 minute. Acestora li s-au alăturat și pietonii, care au ocupat arterele principale ale orașului, dar și angajați ai mai multor companii care au ieșit și ei în stradă. Inclusiv pe autostrada Transilvania șoferii au oprit mașinile timp de 15 minute.

Clujenii s-au alăturat astfel protestului inițiat de un antreprenor din Suceava pentru construcția de autostrăzi.
Una din cele mai aglomerate intersecții din Cluj, cea dintre Bulevardul 21 Decembrie – Piața Avram Iancu și strada Cuza Vodă, a fost bloată efectiv. Unii dintre șoferi au claxonat, în timp ce alții au ieșit afară din mașini. Mijloacele de transport în comun au fost și ele prinse în blocaj.

„Îmi doresc autostradă de la Cluj la Borș. Trebuie să facem ceva să aibă un impact, altfel nu o să se schimbe nimic”, spune un tânăr șofer.
„Este ceva normal, nu? Vrem autostrăzi și noi, nu? De la Cluj la Oradea faci aproximativ 3 ore, în mod normal ar trebui să faci o oră, o oră jumătate”, adaugă un alt conducător auto.
„Eu transport canapele prin toată țara. Ce vedem noi acum (blocaj în trafic, n. red.), asta pățim în fiecare zi și acum să vadă și ei cum e. Suntem toți laolaltă”, spune și un șofer de autocamion.

„Noi, cei din centrul țării, poate nu avem această problemă atât de acută, dar în schimb Moldova, Sudul țării sunt pe deplin suferinde”, spune un alt șofer.

Actorul Bogdan Bob Rădulescu și-a oprit și el mașina în cenetrul orașului: „Numai împreună, uniți, hotărâți, putem să arătăm că poporul are totuși puterea”, a spus el.

La finalul celor 15 minute oamenii au aplaudat, după care traficul s-a reluat.

Proteste au avut loc în multe locuri din oraș, inclusiv pe strada Alexandru Vaida Voevod (foto și video). Și aici șoferii au oprit mașinile pe avarii și au blocat circulația.

Manifestațiile de astăzi, care au avut loc în orașe din întreaga țară, au fost unele de susținere pentru protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, cel care a construit, cu propriii bani, primul metru de autostradă din Moldova.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că vor începe lucrările la autostrada Moldovei, care a constiuit motivul principal de la care au pornit protestele. Valoarea construcției, care a demarat astăzi, este de aproximativ 150 de milioane de euro.

Ovidiu Cornea

Foto & video: Cristi Popescu

Ne poți asculta și aici: