FOTO & VIDEO | Sute de vizitatori în „biserica cu lună” din Cluj. Preot: „De decenii ne chinuim să facem oamenii să se uite în sus și vorbim, și vorbim și nu prea spunem nimic”

Sute de vizitatori la „Muzeul lunii” de la Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca. O instalație spectaculoasă care reproduce înfățișarea Lunii pe baza unor imagini NASA a fost montată în acest weekend în interiorul uneia din cele mai vechi biserici din Cluj.

Numeroși clujeni au trecut pragul lăcașului de cult pentru a vedea gigantica instalație, realizată de britanicul Luke Jeram.

„Mie mi se pare foarte, foarte deosebit. În secunda în care am intrat am fost atât de uimită când am văzut-o. În primul rând, locația mi se pare deosebită, să faci așa ceva într-o biserică. Și apoi faptul că este ceva științific și este într-o biserică”, a spus o tânără care a văzut instalația.

„E foarte furmos și cred că foarte apropiat de realitate. Atunci când este lună plină și este foarte aproape de pământ, cred că aduce foarte mult cu varianta reală”, a spus o altă tânără.

„Îți dă o stare de serenitate, de calm, liniște. E foarte frumos, merită văzut”, a spus și o altă tânără care a venit să vadă „luna” din Biserica Piariștilor .

Amplasarea instalației artistice în biserica de secol XVIII din Cluj, completează mesajul de secol XXI pe care preoții înceracă să îl transmită oamenilor, spune prim-protopopul romano-catolic al Clujului, Kémenes Lóránt-Zoltán.

„Am inaugurat <<Muzeul Lunii>> și părul mi se zburlește, pur și simplu. Este o impresie extraordinară. De decenii ne chinuim să facem oamenii să se uite în sus și vorbim, și vorbim și nu prea spunem nimic. Acum am agățat o lună și cred că fiecare, vrând-nevrând, se va uita în sus”, a declarat pentru EBS Radio prim-protopopul Kémenes Lóránt-Zoltán.

Instalația „Museum of the Moon” poate fi vizitată zilnic, timp de trei săptămâni până la ora 22.00, în Biserica Piariștilor de pe strada Universității. În acest interval, instalația este inclusă și în tururile ghidate organizate în cadrul festivalului Lights On, prin care curioșii au ocazia să descopere orașul prin intermediul unui tur al instalațiilor luminoase create de artiști români și străini.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: