FOTO&VIDEO | O capsulă Soyuz, cu trei astronauți la bord, s-a conectat cu succes la ISS

O capsulă Soyuz care are la bord trei astronauţi, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Aceasta este prima misiune reușită de Agenția rusă după o lansare eșuată în urmă cu cinci luni.

În cadrul misiunii Soyuz MS-12, astronauții americani Christina Koch și Nick Hague și rusul Aleksei Ovchinin au ajuns pe ISS cu ajutorul unei capsule lansate joi, la ora 19.14 GMT, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit dpa.com, citat de Mediafax.

Capsula s-a conectat la ISS vineri la ora 01.01 GMT.

Imagini cu lansarea capsulei Soyuz

În luna octombrie 2018, echipa formată din astronautul american Nick Hague, aflat la prima sa misiune în spațiu, și cosmonautul rus Aleksei Ovchinin, care urma să ajungă pe Stația Spațială Internațională, a fost nevoită să facă o aterizare de urgență din cauza unei defecțiuni detectate la capsula Soyuz la nici două minute de la lansare de la Baikonur.

Koch, Hague și Ovchinin se vor alătura pe ISS expediției 58, formată din astronauții Oleg Kononenko, de la Roscosmos, Anne McClain, de la NASA, și David Saint-Jacques, de la Agenția Spațială Canadiană, care au ajuns pe avanpostul spațial în decembrie 2018.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. ISS cântărește peste 408 tone și oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa foto: NASA

Ne poți asculta și aici: