Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară a anului

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară a anului, cu un plus de 9,5 miliarde de lei la venituri și 10,7 miliarde de lei la cheltuieli și cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,9% din PIB.

„Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectăm în totalitate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsurile de stimulare a economiei şi măsurile sociale. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, ţintă respectată, nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB, la fel, ţintă respectată. Consolidăm rezerva finanţelor din trezorerie, asigurăm cheltuieli de înzestrare militară, conform planului angajat. Asigurăm finanţarea necesară pentru pregătirea în bune condiţii a sărbătoririi Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, cheltuielile pentru investiții vor fi mai mari cu 40% faţă de realizările din 2017, iar ponderea datoriei guvernamentale în PIB va fi 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană.

Veniturile bugetului de stat pe 2018 se majorează cu 831,4 miliarde lei, principalele influenţe venind din impozitul pe profit, un plus de peste 400 milioane lei, venituri nefiscale, cu un plus 2,3 miliarde lei, şi alte sume primite de la Uniunea Europeană, plus 2,6 miliarde lei. La accize va fi o scădere cu 1,2 miliarde lei şi la TVA de 1,9 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat se majorează, în urma rectificării, cu suma de 1,7 miliarde lei.

Prima rectificare de buget a avut loc în luna august.

Sursa foto: gov.ro

Ne poți asculta și aici: