Keira Knightley, Gerald Butler și Mel Gibson, în filme pentru care România a dat 220 milioane lei

Keira Knightley, Jean Reno, Gerald Butler, Viggo Mortensen și Mel Gibson sunt actorii de pe genericul unor filme care se realizează în România, arată lista proiectelor cinematografice anunțate în conferința „Dezvoltarea sustenabilă a industriei cinematografice din România”.

Discuția de la conferință a fost moderată de vicepremierul Ana Birchall, care a transmis mesajul premierului către participanți. În acesta s-a insistat asupra succesului pe care l-a avut schema de ajutor de stat reglementată prin Hotărârea Guvernului numărul 421/ 2018 după primele șase luni, cu 19 acorduri de finanțare în valoare de 147,3 milioane de lei în 2018 și alte 15 acorduri încheiate în 2019, în valoare de 73,1 milioane de lei.

Aflat la eveniment, ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a spus că ideea generală a programului poate fi redusă la termenii asigurării de „vizibilitate sporită României, locurilor sale frumoase și oamenilor săi frumoși”.

Termenii laudativi în care oficialitățile au prezentat programul au început să își reducă din dimensiune în momentul în care reprezentanții industriei, printre care s-au numărat producătorul Ada Solomon și Anca Mitran, din partea Centrului Național al Cinematografiei, au vorbit despre lipsa facilităților bancare potrivite desfășurării colaborărilor și despre lipsa de coordonare între programele de finanțare a producției cinematografice din partea statului, informează Mediafax.

Între cele 21 de titluri prezentate participanților la conferință se numără „Războiul lui David Berman/ David Berman´s War”, cu Liev Schrieber în rolul principal, și „Florence”, cu Keira Knightley, care se filmează până în luna iunie în România.
Potrivit listei, pelicula „Doorman”, cu Olivia Munn și Jean Reno, a fost deja filmată în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019, iar producția „Afterburn”, cu Gerald Butler, este în plină realizare, din noiembrie 2018 până în luna mai, aceasta fiind și cea care pare să fi primit și cea mai mare sumă din partea ajutorului de stat, 46.590.000 de lei.

Nicolas Cage ar urma să revină în România în perioada mai – octombrie, pentru filmările de la „Bad Monday”.

Lista oferită participanților la conferință include producții ca „The Last Front”, cu Viggo Mortensen, care s-ar filma în România între martie și noiembrie, ca și producția lui Casey Afflek „Lumea care va veni/ The World to Come”, programată pentru filmări între mai și noiembrie.

Între pelicule se găsește și producția „Warpigs”, cu Mel Gibson în rolul principal, care ar trebui să fie filmată între lunile iulie și septembrie.

Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, organizatorul conferinței, schema de ajutor de stat care acoperă până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuată pe teritoriul României a avut 34 de beneficiari până în 31 martie, valoarea ajutorului acordat ajungând la 220,4 milioane de lei.

Sursa foto: Facebook/Gerard Butler

Ne poți asculta și aici: