Guvernul vrea să impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă depășeșc un anumit nivel al ROBOR

Guvernul vrea să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni și la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 și 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 – 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active. La un ROBOR la 3 și 6 luni de 2,51 – 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 – 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanță de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

Executivul estimează că va reuși să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri. „În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea care este și impactul acestei măsuri. Pe fondul creșterii ROBOR, diferența dintre dobânda la credite și cea la depozitele populației este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor susține că propunerea a fost făcută deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că acestea nu finanțează economia reală.

Marți, nivelul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era de 3,04%, iar la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, era de 3,34%, în ultimele zece zile variind în jurul acestui nivel, pe o tendință de scădere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Sursa foto: gov.ro

Ne poți asculta și aici: