Hamarosan új tömegközlekedési szabályok beiktatására kerül sor

Kolozsváron az új közlekedési szabályok szerint megbírságolhatják azokat az utasokat, akik tömegközlekedéssel utaznak és nem rendelkeznek megfelelő higiéniával.

A piszkos vagy kellemetlen szagú utasok 100 és 200 lej közötti pénzbírságot kaphatnak. Ugyanakkor betiltják a nagy terjedelmű poggyászok, a dobozok, ládák vagy a kerékpárok utaztatását. Másrészt a járművezetőknek csak a kijelölt állomásokon kell megállniuk. A város jövőbeli tömegközlekedési szabályai pontosan elő fogják írni, meg fogják határozni, hogyan szabad, illetve hogyan nem szabad viselkedni ezeken a járműveken.

Amikor azokról az emberekről beszéltünk, akik nem rendelkeztek megfelelő higiéniával, megjegyzem olyan személyekről van szó, akiknek valóban komoly problémát jelent a személyes tisztálkodás, amely azért is probléma, mert nyilván megbetegíthet más utast is, aki használja a tömegszállítási eszközt. Észrevettük azt a jelenséget is, hogy bizonyos munkahelyekről hazafele menet vannak olyan személyek, akik munkaruhát viselnek a buszokon, amely ismét nem higiénikus. Ezek mind kellemetlen helyzetek, amelyen változtatni szükséges ”- mondta Liviu Neag, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) igazgatója az EBS Rádiónak.

Mindazok, akik Kolozsváron nyilvános közlekedési eszközökkel utaznak úgy vélik, hogy a civilizáció mértékét növelő intézkedések a tömegközlekedés terén nagyon is használnak.

Jó dolog lenne ennek a szabálynak a bevezetése, mert néha szörnyű illatok keringnek a buszokon. Az sem normális, hogy piszkos munkaruhákban üljenek fel egyesek az autóbuszokra”- mondja egy hölgy.

Ez a tiszteletről szól, egymás iránti tiszteletről. Ha valaki ezt a közlekedési módot használja, akkor próbáljon meg úgy viselkedni, hogy az ne zavarja a többi utast” – teszi hozzá egy fiatal férfi.

Nem hiszem, hogy bírságot kellene adni, esetleg felkérést, felszólítást, hogy mindazok, akik ilyen helyzetben vannak változtassanak ezeken az aspektusokon” – mondja egy másik kolozsvári lakos.

A kolozsvári tömegközlekedést illető magatartási szabályzat megtárgyalása 30 napig nyilvános konzultációra kerül, a végleges változat pedig a Helyi Tanács szavazásától függően lép hatályba.

Ovidiu CorneaNe poți asculta și aici: