Hania Moldovan, inițiatoarea proiectului Zănatec, la EBS Radio: Muzica clasică poate să fie adusă mai aproape de public

Inițiatoarea proiectului Zănatec, Hania Moldovan, violoncelistă, a povestit la EBS Radio depre proiectul care aduce muzică clasică mult mai aproape de public.

Hania Moldovan, în studioul EBS Radio, alături de Angel Rusu.

Zănatec e un proiect care reunește muzicieni și instrumentiști în diverse formule, pentru diferite tipuri de evenimente. S-a născut din pasiunea Haniei Moldovan pentru muzica clasică și din dorința ei de a o aduce mai aproape de oameni.

Importantă a fost și intuiția că în calea acestei întâlniri stă de multe ori tocmai rigiditatea în care s-a învăluit această artă – sălile somptuase, costumele de gală, liniștea abisală, nevoia de-a poza în cunoscător și teama de-a nu te face de râs aplaudând la momentul nepotrivit.

Totul poate fi altfel, spune Zănatec. Pentru că muzica clasică e superbă și nu are nevoie de nicio haină de gală. O știm cu toții fără a fi conștienți de asta, din filme, din desenele animate ale copilăriei. O putem asculta oricând și oriunde. Și pentru a o simți mai aproape sunt de ajuns câteva cuvinte bine alese – o mediere minimala, pe care o pot face muzicienii.

„Când facem un eveniment Zănatec, încercăm să le povestim oamenilor despre ce cântăm, de unde vine lucrarea, cum erau instumentele pe vremea aceea, să o introducem într-un cadru cât mai bine definit pentru ca ei să și înțeleagă. Apoi, muzica clasică poate fi privită altfel…Încercăm să le povestim oamenilor ceea ce facem și poate rămân cu o povestioară”, spune Haniei Moldovan .

Cel mai neconvențional spațiu în care au cântat muzică clasică a fost un atelier de biciclete, un spațiu foarte mic.

„Am cântat o lucrare romantică, am cântat Dvořák, am avut foarte mari emoții și oamenii au fost foarte drăguți. S-au pus în jurul nostru pe jos, pe canapea, pe măsuțe și asta a creat foarte multă intimitate”, a mai spus Hania.

Întregul interviu pe care Hania Moldovan l-a acordat la emisiunea „Adio perne!”, moderată de Angel Rusu îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: