Omul de radio Cristian Ivaneș se alătură echipei EBS. În fiecare luni seara, el ne va convinge că Mozart sau Haydn sunt cool.

Colegul nostru, Tudor Runcanu, a realizat un interviu cu Cristian Ivaneș, care s-a alăturat echipei EBS Radio, despre noua emisiune de muzică clasică.
R: Draga Cristian, am dori să ne prezinți succint cariera ta de om de radio, cum ai început și cum ai străbătut toate vârstele radioului?
Cristian Ivaneș: Practic, pot spună că m-am născut în radio, ambii părinți lucrând la Radio Cluj. Pe la 10 ani am început să ascult Europa Liberă și să fiu fascinat de modul cum sunau acele voci feminine și masculine la radio. Mi-am dat seama de atunci că asta vreau să fac în viață, să lucrez cu vocea la radio, să mă audă oamenii și să le placă ce și cum spun acolo. Înregistram pe casete AGFA vocile de la Europa Liberă și apoi le imitam, citind și înregistrând tot pe casetă transcrierea textului lor vorbit. Așa am învățat să citesc radiofonic. Când am crescut mare, am devenit corespondent al Radio România Actualități la Berlin și apoi Budapesta, unde n-am stat prea mult, din cauza modului de lucru neprofesionist al șefilor mei din București, și am cerut transferul la Radio Cluj, radioul public din partea asta de Transilvanie. Am făcut cam tot ce se poate face în radio, de la scris știri, prezentat radiojurnal, emisiuni de autor, discuții cu ascultătorii, reportaje și documentare radio, cu care am luat diverse premii europene. Cred cu putere în misiunea educativă a radioului, în general, și a radioului public în special. Când a devenit mai mult decât evident că, din multe motve, postul de radio la care lucram nu mai era capabil să-și asume această misiune, cu trei ani în urmă am hotărât șă plec și să înființez online, împreună cu tatăl meu, Sergiu Alex, Radio Domeldo – ascută cu inima, singurul radio din Transilvania specializat în muzică clasică și de film.
R: Muzica clasică e un gen aparte, acum, la EBS Radio realizezi o oră, săptămânal, despre acest gen muzical. Cum ți-ai structurat planul emisiunii având în vedere că muzica simfonică, dintre toate genurile, acoperă în timp cea mai mare suprafață?
C. I. : Este un lucru formidabil faptul că EBS Radio a găsit cu cale să fie primul și, până acum, singurul radio privat on air din România care să propună o emisiune de muzică clasică! Cum îți spuneam și înainte, chiar cred în această misiune educativă a radioului, și, prin această emisiune, intitulată PIANOFORTE, doresc să ofer tinerilor și mai puțin tinerilor ascutători un mod accesibil, chiar facil, de a se apropia de muzica mare, evitând cu obstinație ceea ce, din păcate, a devenit practică obișnuită la posturile care difuzează muzică claiscă în România: prezentări terne, leșinate, scorțoase și deci super-plictisitare, cu simfonii de câte 40 de minute fără întrerupere, etc. Nu, noi la PIANOFORTE avem o cu totul altă filozofie editorială, anume prezentări alerte și relative scurte ale diverselor opere muzicale, scurte și ele, abordând toată gama de sub-genrui clasice, nu doar simfonii sau fragmente din ele, respectiv uverturi, arii din opere, concerte pentru vioară și orchestră, violoncel, pian, etc, mise, requiem-uri, etc, etc. Cred că secretul pentru a demosntra că Mozart sau Haydn sunt cool este modul de prezentare și de selecție. Astfel, publicul nostru, încă neexpus la muzica clasică, va învăța s-o iubească de la zero, cum se spune, iar cel mai inițiat se va bucura să reasculte interpretările celor mai bune orchestre și ale celor mai mari artiști ai lumii.
R: Cine crezi că sunt astăzi oamenii care te ascultă? Cui dorești să te adresezi prin noua ta emisune?
C. I. : Mă adresez în general tuturor, dar mai cu seamă acestor două categorii: Pe de o parte, oameni, în special tineri, care până acum n-au mai ascultat niciodată muzică clasică, perosane care nu au fost în viața lor într-o sală de operă sau de concerte. Lor sper să le trezesc interesul pentru o muzică până acum necunoscută, despre care mulți și-au imaginat că este complet inaccesibilă, și să le arăt că nu este deloc așa, că, dimpotrivă, muzica clasică poate fi iubită și înțeleasă ușor. Apoi, mesajul emisiunii pleacă și spre cunoscători, spre cei care frecventează sălile de spectacol și de concerte, care ascultă acasă muzică clasică, melomani veterani, și cărora le ofer înregistrări extraodinare, unele foarte rare, pe care cu siguranță nu le au în colecții, cu mari orchestre și mari dirijori. În concluzie, vom asculta un nou mod de abordare al emisiunilor de muzică clasică, ce le va aduce mai aproape de sufeltul nostru.
Emisiunea de muzică simfonică este difuzată în fiecare luni seara, de la ora 22.00.