Házsongárd-légió / Kolozsvár-dialógusok

Sor kerül Kolozsvár kulturális palimpszesztjének újraolvasására, különös figyelemet szentelvén a Házsongárd bejárására és a sírkertet megidéző szövegművek értelmezésére.

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét felkutató értekezést és költészeti fesztivált rendeznek május 22-én és 23-án Kolozsváron. A program tartalmaz előadásokat, felolvasásokat, értekezleteket.

Programajánló, amelyet a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) szociális oldalán lehet megtalálni:

Május 22. (szerda): „Szellemidézés fényes nappal” – tanácskozás a kolozsvári Házsongárd sírkert irodalmi, kulturális és társadalmi reprezentációiról 10:00 – 17:00 óra között, a BBTE-BTK tanácstermében (str. Horea 31.) ahol György Péter előadásának felolvasására kerül sor. Ezt követően Balázs Imre József, Bányai Éva, Codău Annamária, Demeter Zsuzsa, Karácsonyi Zsolt, Sánta Miriám, Sárkány Tímea, T. Szabó Levente előadásai hangzanak el. Később, 20.00 – 21.30 óra között Hervay85 – „Felnőttem, ugye” – a meghívásos irodalmi pályázat eredményhirdetése és a díjazottak felolvasására kerül sor a Bulgakov Kávéházban.

Május 23. (csütörtök): „Egy szoborral társalgok évek óta” – rendhagyó temetőséta a Korzo Egyesület tagjaival 10:00 – 12:00 óra között Gyülekező a Házsongárd főbejáratánál. ,,Belső Házsongárd, egy sírkert szimbolikája” címmel kerekasztal-beszélgetés Demény Péter vezetésével, Könczei Csilla és Vig Emese részvételével 14:00 – 15:30 óra között a Vallásszabadság Házában. ,,Az identitás szakrális és hétköznapi terei” címmel kerekasztal-beszélgetés Kádár Magor vezetésével, Jakab Albert Zsolt és Újvári Dorottya részvételével 15:30 – 17:00 óra között ugyancsak a Vallásszabadság Házában, amelyet az „Itt alszanak a boldog rokonok” – Markó Béla és Visky András felolvasása követ, egyben zárja is az eseménysorozatot 17:30 – 19:00 óra között, amelynek ugyancsak a Vallásszabadság Háza ad teret.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával, a Fiatal Írók Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Babes-Bolyai Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

A felvétel forrása: FISZ Fiatal Írók Szövetsége /Facebook

Ne poți asculta și aici: