Hétfőn kezdődik a 8. és a 7. osztályosok próba képességvizsgája

Az oktatási minisztérium a 2019. március 11–13. időszakban szervezi meg a 8. osztályos diákok próba képességvizsgáját, idén először részt fognak venni a 7. osztályos diákok is.

Összesen 350000 diák mutathatja meg, hogy mennyire sajátította el a vizsga időpontjáig leadott tananyagot. A tanügyminisztérium által a Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a vizsgák az alábbi mentrend szerint zajlanak:

Március 11. – román nyelv és irodalom
Március 12. – matematika
Március 13. anyanyelv és irodalom
Március 22. – eredmények.

A vizsgák minden nap 9.00 órakor kezdődnek, ekkora osztják szét minden teremben a tételeket. A diákok 8:30 óráig mehetnek be a vizsgának helyet adó osztálytermekbe, a megodásra pedig két óra áll a rendelkezésükre. A tételeket az Országos Értékelő és Vizsgáztató Központ (CNEE) szakemberei dolgozzák ki. A javítást az iskola két tanára végzi a megadott útmutató mentén. A diák vagy a szülő kérésére a próba képességvizsgán elért osztályzatot bevezethetik a naplóba is.

A „szimulált” megmérettetés célja, hogy a diákok hozzászokjanak a vizsgázáshoz, tulajdonképpen, hogy tudják, mi vár rájuk 8. osztály végén, illetve hogy a tanárok is lássák, mennyire felkészültek diákjaik, és ezáltal még az „igazi” képességvizsgáig javíthassanak az eredményeken.

Ne poți asculta și aici: