Horațiu Mălăele: „Moromeții a fost un film baricadă. Acum suntem în țara lui mură-n gură”

Horațiu Mălăele, cel care îl interpretează pe Ilie Moromete în noul film regizat de Stere Gulea, a vorbit pentru EBS Radio despre personaj, prima producție cinematografică după romanul lui Marin Preda, realizată în comunism, și noua peliculă, Moromeții 2.

Horațiu Mălăele preia rolul interpretat magistral de Victor Rebengiuc în anul 1987 în filmul „Moromeții”, regizat de Stere Gulea. Moromeții 2, care urmează să apară în cinematografe are același regizor.

„Mi-am pus niște întrebări la început. Apoi am plecat acasă și am găsit niște răspunsuri. Multe lucruri s-au schimbat (de la primul film, n.red.). Ceea ce ne doream noi în Moromeții 2 era de fapt o continuare și nu un remake. S-a schimbat o rânduială a noastră și a lumii”, spune Horațiu Mălăele despre prima lui întâlnire cu personajul Ilie Moromete.

El a continuat spunând că Victor Rebengiuc, cel care l-a interpretat în 1987 pe Ilie Mormete, a imprimat un personaj extrem de puternic și a creat un film.

„Ne-am dorit doar ca povestea acestui film, Moromeții 2, să fie credibilă, să trăiască să stârnească interes”, a spus Horațiu Mălăele.

Cea mai mare provocare pentru actor și pentru echipa care a făcut Moromeții 2 a fost aceea de a face povestea să trăiască, să stârnească curiozitate, întrebări și răspunsuri.

„Am avut o echipă bună, un regizor versat, cu atât mai mult cu cât recidiva. Acuma, cum spune românul, <<Vom muri și vom vedea>>. Sper că lucrurile vor sta bine”, a mai spus actorul.

El a subliniat că primul film a fost creat într-un context dramatic al unei Românii ciudate.

„Era o relație antagonică (în producțiile din anii comunismului, n. red.), iar personjele erau desprinse toate din fabule și golite de viață. S-a întâmplat același lucru și dincoace. Chiaburii deveniseră buni și comuniștii deveniseră foarte răi. Nu am făcut și noi lucrul ăsta. Stere Gulea nu a dat frâu acestei forme antagonice de fabulă pentru a găsi o morală la final. Rămâne spectatorul să decidă asupra ideologiilor și asupra relațiilor”, susține Horațiu Mălăele.

Horațiu Mălăele, la Cluj, alături de Anca Brășfălean. Foto: EBS Radio

Despre „Moromeții”, apărut în anii comunismului, actorul consideră că a fost un film „baricadă”.

„O ciudățenie sau o bizarerie a fost și faptul că el a apărut în perioada aceea. A fost un film baricadă așa cum a fost și filmul lui Lucian Pintilie <<Reconstituirea>>, totuși <<Moromeții>> având o șansă în plus, o soartă mai bună. Acum lucrurile s-au schimbat. Suntem în țara lui <<mură-n gură>> în care lucrurile sunt extrem de explicite și detaliate și nu mai miră pe nimeni nimic. Atunci era vorba de curaj, acum e vorba de a găsi soluțiile cele mai bune ca filmul să existe”, a mai spus Horațiu Mălăele.

Actorul a vorbit și despre personaj, despre Moromete.

„Toată lumea mă întreabă ce am învățat de la Ilie Moromete. Dar el nu este un personaj didactic, moral, nu este un personaj etic, adică nu are o conduită la care să recurgi și tu. E un personaj care își pierde averea, copiii, într-un context dramatic. O dată cu el dispare satul patriarhal, satul arhaic spre care eu tânjeam pentru că am copilărit acolo, iar Moromeții 2 a fost o reîntâlnire formidabilă cu propria-mi copilărie”, a mai spus Horațiu Mălăele.

Interviul realizat de Anca Brășfălean, realizator EBS Radio, poate fi ascultat aici:

 

Sursa foto: Facebook/Horațiu Valentin Mălăele

X
X
X