Interviu | Tudor Giurgiu, producătorul peliculei Moromeții 2: „În România nu se poate vorbi de recuperarea costurilor unui film”

Filmul „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea și cu Horațiu Mălăele în rolul principal, va intra vineri în cinematografele din Cluj. Tudor Giurgiu, producătorul filmului, a declarat la EBS Radio că, deși interesul pentru povestea lui Ilie Moromete este foate mare, încasările nu vor acoperi costurile!

Horațiu Mălăele și Tudor Giurgiu, în timpul filmărilor la „Moromeții 2”.

„Moromeții 2” a pornit în „turneu”, cu nu mai puțin de 27 de proiecții în întreaga țară. Trei dintre aceste proiecții de gală vor avea loc vineri la Cluj-Napoca.

Tudor Giurgiu a vorbit la EBS Radio, la emisiunea „Tibi or not to be”, moderată de Tiberiu Crișan, despre „aventura” continuării filmului „Moromeții” din 1987, regizat tot de Stere Gulea și, implicit, despre faptul că lipsa cinematografelor din România face imposibilă recuperarea costurilor oricărei producții autohtone.

„Acum câteva zile comparam și eu aventura noastră cu un turneu. Glumeam și spuneam că este vorba de The Rolling Stones, ironizând draguț pe principalii realizatori ai filmului care sunt aceeași ca acum 30 de ani, Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile, monștri sacri ai filmului românesc”, a spus Tudor Giurgiu.

Producătorul și regizorul clujean Tudor Giurgiu, a vorbit și despre reacția publicului de la premierele de până acum.

„Este exraordinar că vin oameni de 25 de ani, de 30, de 60 de ani și cumva vezi că îi atinge, sigur în mod diferit, filmul. Îi mișcă, îi emoționează, dar cumva regăsești teme, preocupări comune. E un film care vorbește despre anul 1945, dar vezi cumva că istoria se repetă, sunt subiecte și teme care revin și pe care le resimțim foarte profund, apropo de ce trăim azi în țară”, a mai spus Giurgiu la EBS Radio.

Turneul de lansare este o raritate în cinematografia românească, la fel ca și faptul că cinemaurile din mall-uri s-au arătat interesate să proiecteze „Moromeții 2”.

„Eu cred că e un eveniment cum nu prea a avut cinematografia românească în ultimii 20 – 25 de ani”, a spus producătorul, care a povestit la EBS Radio că a primit solicitări de la multiplexuri, chiar dacă, de obicei, nu sunt cereri pentru proiecția de film românesc.

Lansarea în cinematografe a filmului Moromeții 2 este cu siguranță un succes. E vorba, însă, mai mult de un succes la public și nu de unul financiar. Tudor Giurgiu spune că dacă produsul e unul bun, oamenii vorbesc, filmul circulă „din buze în buze”, oamenii îl recomandă altora.

Cât despre costurile și recuperarea acestora: „1,5 milioane de euro au fost costurile de producție, dar România e în continuare o țară cu prea puține săli de cinema, raportat la o populația foarte numeroasă. Nu avem șansa Poloniei sau a Cehiei, care nu și-au distrus sălile de cinema. La noi, un județ ca Sălajul, de exemplu, nu are nicio sala de cinema. Mediaș, un oraș totuși impoortant, nu mai are o sala de cinema care să programeze filme regulat. Noi dacă facem 100.000 de lei, deschidem o șampanie, dar nu se poate vorbi de o recuperare de costuri. Trăim încă în alte zodii”, a mai spus Mircea Giurgiu.

Citește și:

Horațiu Mălăele: „Moromeții a fost un film baricadă. Acum suntem în țara lui mură-n gură”

Puteți asculta aici interviul integral acordat de Turor Giurgiu realizatorului emisiunii „Tibi or not to be”, Tiberiu Crișan.

 

Sursa foto: Facebook/Tudor Giurgiu

Ne poți asculta și aici: