Încă o zi de foc la Cluj. Cum să vă feriți de caniculă

Zi cu temperaturi ridicate, astăzi, la Cluj. Meteorologii au emis o informare de caniculă, temperaturile urmând să depășească 35 de grade Celsius la umbră.

Pentru a evita problemele create de temperaturile ridicate, medicii vă recomandă să luați câteva măsuri.

Astfel, medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, în special la orele amiezii. Dacă este absolut necesar să ieșim din casă trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

În perioadele de caniculă este recomandat să consumăm cantități mai mari de apă, dar să evităm băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, dar și băuturile alcoolice.

Pentru clujenii care vor să se răcorească pe raza municipiului sunt puse la dispoziție 35 de cișmele cu apă potabilă, amplasate în principalele puncte din oraș.

În plus, specialiștii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete și să ne ferim de alimentele uşor perisabile.

Astăzi, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În oraș, temperaturile resimțite vor fi mult mai mari, astfel că la nivelul asfaltului acestea vor fi de peste 40 de grade Celsius.

Pe de altă parte, meteorologii au emis o atenționare meteo de Cod Galben pentru 14 județe din nordul țării, între care și județul Cluj, valabil până în această seară la ora 23.00.

În acest interval vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări temporar puternice ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

Ioana Pîrlea

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: