Interviurile EBS | Alex Fechete, protagonist în documentarul The Romanians Are Coming: „Până la urmă este o singură rasă, rasa umană!”

Alex Fechete, narator și „actor” în documentarul The Romanians Are Coming, și unul dintre membrii fondatori ai Asociației Comunitare a Romilor Coastei din Cluj, a vorbit la EBS Radio despre urmările acestui film, despre educație, egalitate, umanitate, dar și despre problemele comunității de la Pata Rât.

Alex Fechete a fost protagonist în documentarul The Romanians Are Coming, realizat de Channel 4, un film despre „panica” britanicilor că vor fi invadați de români și despre eforturile românilor de a-și găsi de lucru în Anglia.

Un tânăr de etnie romă care, prin intermediul acest film, și-a dorit să transmită un mesaj și nu să devină vedetă, chiar dacă recunoaște că a visat întotdeauna să fie actor. El a mai spus că după acest film, viața lui nu s-a schimbat radical.

„Viața mea nu s-a schimbat în bine, să am bani sau oferte de joburi din cer. Nu. Sub nicio formă. Oamenii au început să mă mai recunoască pe stradă…Atât, că am avut cele cinci minute de celebritate în care unele televizuni au venit și m-au abordat…să facem reportaj la Pata (Rât, n. red.), să mă întrebe cum o fost. Aceeași poveste veche”, spune Alex.

Alex este născut în Cluj și este unul dintre fondatorii Asociației Comunitare a Romilor Coastei din Cluj, care se ocupă de comunitatea majoritar romă de la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului. Și spune că acolo, la Pata, pe lângă muntele de gunoi este și un munte de probleme.

„Cred că la Pata Rât sunt foarte multe probleme sociale, de mediu. Adică găsim toate problemele posibile ale orașului adunate toate și ascunse sub un preș. Ca și cum n-ai vrea să vadă musafirii gunoiul, da ai băgat sub preș o lopată, două, trei, cinci. Dar deja e un munte acolo de probleme sociale și de mediu”, a spus Alex Fechete.

Viața l-a dus la 14 ani pe strada Coastei din Cluj-Napoca de unde, într-o iarnă, toți locuitorii au fost relocați la Pata Rât. Această experiență l-a marcat și și-a spus că trebuie să facă ceva să-și facă vocea auzită. El crede cu tărie că oamenii trebuie să fie egali, indiferent de rasă, etnie sau religie.

„Tu, dacă ai avut oportunitatea și ai fost binecuvântat de loteria asta a nașterilor să te naști într-o familie bună sau să te naști român get-beget, să nu fi un etnic, sau ai avut șansa să ai educație de calitate, asta nu-ți dă dreptul să urci cu mult peste celălat de jos. Până la urmă suntem toți oameni, nu există mai multe rase. Este o singură rasă, rasa umană”, a mai spus Alex Fechete.

Ascultați aici interviul integral acordat de Alex Fechete la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: