Stație de tratere a levigatului, în chirie, la vechea rampă de la Pata Rât

Consiliul Județean va închiria, prin licitație publică, o stație de tratare a levigatului care rezultă de la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât. Stația de osmoză inversă va prelua și prelucra levigatul depozitat într-unul din cele două bazine amenajate pe albia râului Zăpodie.

Capacitatea stației de epurare va fi de 165 de metri cubi pe zi, mai mare decât cea a stației cu care a fost dotat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), de 106 metri cubi pe zi.

Levigatul scurs de la vechea rampă de gunoi a necesitat lucrări de consolidare a unui versant, prin amenajarea unui zid care să blocheze deversarea în râul Zăpodie. Chiar dacă rampa a fost înshisă la finalul anului trecut, utilizarea unei stații de tratare este necesară în continuare, pentru a elimina polurea, potrivit anunțului de licitație publică.

De precizat că 70% din levigatul intrat în procesul de tratare se transformă în permeat și ar urma să ajungă în râul Zăpodie, într-o formă care îndeplineste prevederile în vigoare, pentru a nu polua apa, potrivit caietelor de sarcini.  Restul cantității de levigat, 30%, va fi un concentra, care urmează să fie eliminat de o altă societate.

Stația de tratare va fi închiriată pe 6 luni, valoarea contractului fiind estimate la aproape 1.8 milioane de lei.

 

Ovidiu Cornea