Interviurile EBS | Alexandra Stoica, director al Transylvania Energy Cluster: „Pentru multinaționale contează foarte mult ca sediul să fie într-o clădire eficientă energetic”

Alexandra Stoica, inginer de instalații, specialist în certificarea clădirilor verzi și director al Transylvania Energy Cluster, a acordat un interviu pentru EBS Radio în care a vorbit despre acest tip de imobile din Cluj, beneficiile pe care le aduce utilizatorilor, dar și despre comportamentul responsabil al celor care folosesc o astfel de clădire.

Clujul este un oraș care are mai multe construcții verzi. Mai mult, și altele sunt în curs de transformare în clădiri eficiente din punct de vedere energetic.  Acest lucru, spune Alexandra Stoica, se datorează și stimulentelor.

„În ultimii ani, de când stimulentele acestea pentru construcția clădirilor verzi au crescut foarte mult, deci s-au înmulțit, sunt 4-5 clădiri în Cluj certificate la nivel de excellent. Sunt mult mai multe, desigur, certificate la nivel de very good,  iar good, mai puține. Avem câteva clădiri, însă, excelente în Cluj, chiar clădiri bune care au fost certificate acum, de curând, și au fost, de fapt, rodul muncii constructorilor și al viziunii proprietarilor lor, care au zis – ok, haideți să construim ceva mai bun decât s-a construit până acum și să oferim chiriașilor sau ocupanților noștri un mediu de lucru mult mai prietenos și mult mai motivant”, spune Alexandra Stoica.

Dacă vor o clădire verde și chiar se gândesc să înceapă o astfel de trasnformare a unei construcții, oamenii trebuie să știe că existe și cel puțin două lucruri care cauzează neplăceri. Și poate nu întodeauna principala e legată de costuri.

„Acuma nimeni nu e fericit să-i spui – aici trebuie să schimbi, să zic, tâmplărie, trebuie să schimbi sistemul de încălzire – răcire, eventual și de ventilare, trebuie să-ți mai pui un sistem de BMS, să schimbi iluminatul pe LED, adică toate chestiile astea îs costuri, pe lângă deranjul produs. Cam astea două sunt principalele cauze de neplăceri, ca să zic așa. Partea de buget și partea de deranj, zicem noi, adică faptul că omul respectiv trebuie să înceapă și să-și updateze clădirea și să vină cu îmbunătățiri, și aceste îmbunătățiri presupun de fapt șantier, iar șantierele nu sunt chiar plăcute”, a mai spus Alexandra Stoica.

O clădire verde „produce” beneficii, dar numai în cazul în care este „utilizată” eficient. Directorul Transylvania Energy Cluster, ne spune cum trebuie să ne „comportăm” cu o astfel de construcție.

„Dacă nu e o abordare responsabilă a modului de utilizare a clădirii, cu siguranță că toate eforturile astea sunt în van. Adică dacă aerul condiționat este deschis și se deschid geamurile sau se pleacă de la locul de muncă, nu se închide partea de iluminat, sau să zic partea de încălzire – sunt sisteme de BMS care își modelează – poți să ai pe timpul zilei o încălzire până la 20-22 de grade și după aia automat, după ora 6.00, când lumea nu mai e la birou până la ora 7.00 dimineața, să-ți treacă pe o încălzire de gardă de 16-17 grade, unde consumul e mult mai redus. Dacă astea nu sunt cât de cât adoptate de către ocupanți și dacă ocupantul nu este și el în asentimentul utilizării raționale a clădirii, cu sigranță că foarte multe dintre sistemele noi implementate și foarte multe dintre măsurile astea sunt inutile până la urmă”, a mai spus Alexandra Stoica.

Puteți asclta aici interviul integral pe care Alexandra Stoica, directorul Transylvania Energy Cluster i l-a acordat lui Ovidiu Cornea:

Ne poți asculta și aici: