Interviurile EBS | Bogdan Pandea, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Cluj: „Emoția de a face bani e mai importantă decât banii în sine”

Bogdan Pandea, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Cluj, a vorbit la „Interviurile EBS” despre cum și-a început afacerea cu cafea, pe scurt cum a ajuns la primul milion de… cafele.

„Niciodată nu m-am gândit că o să fac bani din cafea și că o să fie o afacere, până când am participat la un proiect de antreprenoriat. A trebuit să iau totul de la zero: să învăț și după aceea să risc”, și-a început Bogdan povestea în interviul realizat de Ovidiu Cornea.

Tânărul crede că trebuie să existe o simetrie între antreprenor și afacerea pe care o începe și a vorbit despre cât de importantă este implicarea patronului. „A trebuit eu să învâț să fac cafea, după care a trebuit să învăț cum să îmi învăț colegii să facă cafea. Au fost o sumedenie de peripeții. Primele mele plimbări din afara locului erau forțate. Plecam și reveneam în jumătate de oră să văd dacă nu arde. Și nu ardea. Chiar dacă mai greșeau o comandă, nu făceau laptele cum trebuia, erau pașii lor de a se maturiza”, a povestit Bogdan.

Bogdan Pandea spune că s-a pregătit un an și șapte luni înainte să își deschidă primul punct de lucru. Acum, deține opt locații în care vinde cafea, iar afacerea trece la un alt nivel. „În momentul de față franciza e prioritatea noastră, după cinci ani de zile suntem validați. Acest lucru a venit pentru că a fost cerut. Nu am făcut franciză pentru că eu vreau franciză, ci pentru că ceilalți vor fanciză”, spune tânărul om de afaceri.

După experiența dezvoltării unei afaceri, Bogdan Pandea spune că nu banii sunt cei care dau farmecul unui business: „Emoția de a face bani e mai importantă decât banii în sine. Banii îi vezi într-un mesaj de la bancă, dar emoția, uite cum i-am făcut,…”.

„O cafea bună pentru mine înseamnă un semn de întrebare: oare am cu cine să o beau, oare ce anume povestesc cu acea persoană, oare cel care mi-o servește cum se comportă cu mine. O cafea bună pentru mine este fără lapte, o conversație frumoasă și o relație care să se construiască în timp”, spune Bogdan Pandea, despre importanța cafelei în zilele noastre.

Interviul integral cu Bogdan Pandea poate fi ascultat aici:

Ne poți asculta și aici: