Interviurile EBS | Cristian Fărcaș, președintele CERT Transilvania: „Sunt și oameni care refuză ajutorul. Sunt cu demnitatea la locul ei”

Cristian Fărcaș, președintele CERT Transilvania sau Detașamentul de intervenție la dezastre, a vorbit la EBS Radio despre ce înseamnă acest „mini ISU”, intervențiile în caz de calamitate naturală, dar și despre solidaritatea umană și faptul că el și colegii lui se împlinesc dăruind.

CERT este un grup de oameni cu ocupații diverse, pasionați de off road, care își dedică nu doar timpul, ci și resursele proprii pentru a-și ajuta semenii, în special pe cei aflați în situații dificile.

Locurile prin care merg ei sunt locuri imposibile, pentru că acolo nu sunt drumuri. Dar ajung de fiecare dată la destinație, fără să lase pe nimeni în urmă.

Au participat la căutări, la recuperare de persoane, recuperare de bunuri materiale, la incendii, dar acum se pregătesc și prin cursuri de prim ajutor ca să funcționeze cu adevărat ca un „mini ISU”. Echipa acum e mare. Sunt aproape 100 de persoane înregistrate ca membri și mulți voluntari.

„Avem capacitatea să intervenim și avem și un protocol deja semnat cu Prefectura Cluj, cu care avem o colaborare foarte bună”, a spus Cristian Fărcaș, care a povestit că toată iarna, membrii echipei au dat ajutor celor inzăpeziți. Iar intervențiile sunt gratuite.

Pe lângă intervenții punctuale de salvare, cei implicați în acest proiect ajută familii care trăiesc în zone izolate, la care accesul este dificil, uneori chiar imposibil fără mașini echipate special.

Dar cum s-a născut dorința de a ajuta?

„Am avut șansa, descoperindu-ne pasiunea pentru off road, să găsim oameni amărâți sus în vârful muntelui, pe lângă peisajele frumoase, și să constatăm că putem să facem ceva. Și de când am început să cristalizăm prima acțiune umanitară, în decembrie 2009, nu ne-am mai oprit. Și asta a fost tot. Putem să facem pentru că noi avem mijloace, pentru că ne pasă și avem șansa să putem să îmbunătățim viața comunității și nu mai putem să dăm înapoi”, a spus Cristian Fărcaș, în interviul acordat lui Tiberiu Crișan la EBS Radio.

Președintele CERT Transilvania spune că fiecare dintre noi suntem expuși și în media vedem cazuri dramatice.

„În momentul în care vezi oameni care sunt în suferință sau care au nevoie, ai imboldul ăsta să-i ajuți și nu știi întotdeauna cum să o faci. De asta spunem că noi suntem fericiți că am găsit o cale”, a mai spus Cristian Fărcaș.

Dar, pe lângă faptul că faci un bine, dăruind înveți și altceva, spune Cristian Fărcaș. Și anume că există și oameni sărmani care nu și-au pierdut demnitatea și că aceștia te pot învăța ce înseamnă, de fapt, fericirea.

„E greu câteodată chiar să ajuți. Sunt oameni care refuză ajutorul. Sunt oameni acolo la munte – chiar dacă găsești un bătrân într-o sărăcie lucie, el spune că nu are nevoie de nimic. Și asta ne motivează și mai mult pentru că sunt oameni cu demnitatea la locul ei. Chiar dacă nu au nimic în jurul lor, au demnitatea să nu întindă mâna…Asta ne face și pe noi să ne rearanjăm principiile vieții…îți dai seama că fericirea ține de tine nu de ceea ce este în jurul tău”, a spus Cristian Fărcaș.

Ascultați aici interviul integral cu Cristian Fărcaș:

Ne poți asculta și aici: