Interviu | Martyn Jacques, The Tiger Lillies: Pe vremuri, când nu eram cunoscuți, eram considerați șocanți

Martyn Jacques, fondatorul trupei britanice The Tiger Lillies, a acordat un interviu pentru EBS Radio, în care a vorbit despre începuturi, despre măștile pe care și le pictează pe față, dar și despre pagina de Facebook a trupei, care este una celebră.

Î: Noile voarte cântece spun povești, povești cu un background mexican. De ce ați ales Mexicul?

Martyn Jacques: Am fost de mai multe ori în Mexic și se pare că avem destul de mulți fani. Am făcut un spectacol inspirat din muzica și poveștile populare mexicane. Iubesc cultura acestei țări, îmi place obiceiul lor de Ziua Morților și îmi plac măștile lor, care sunt similare cu cele pe care le folosim noi. Și îmi place și muzica lor, instrumentele. Muzica mexicană este bazată mult pe acordeon. Și despre măști, facem și am făcut multe spectacole de teatru de-a lungul anilor și încă de la început, când am făcut primul spectacol, acum mulți ani, „Fungus the Bogeyman” și apoi pe următorul „Shockheaded Peter”, am purtat întotdeauna machiaj. Am remarcat că publicului îi plăcea machiajul, părea că avem un soi de aură, pe care nu o aveam când nu apăream machiați. Așa încât, după un timp, am decis să purtăm măști și în spectacolele de teatru și în concerte.

Î: Cântați despre orice în afară de blonde drăguțe și băieți care aleargă pe pajiști. Multe dintre temele trupei au de a face cu periferia societății – câteodată sunt povești șocante – cu grotescul, diabolicul. S-a întâmplat ca repertoriul vostru neortodox să vă țină departe de anumite scene?

MJ: Poate la începuturi, când nimeni nu știa cine suntem, am avut câteva spectacole la care oamenii au aruncat cu diverse lucruri în noi, cum ar fi bere, doze de bere. Dar cred că în zilele noastre oamenii știu, adică majoritatea celor care vin să ne vadă, știu ce facem și le este explicat dinainte. Așa încât se așteaptă la lucrurile pe care le facem pe scenă și nu mai e atât de șocant pentru ei. Dar cred că pe vremuri, acum vreo 25-30 de ani, când nu eram cunoscuți, eram considerați șocanți și, pentru unii, muzica noastră era ofensatoare.

Î: Anul viitor, The Tiger Lillies va sărbători 30 de ani de activitate. Cum vedeți evoluția trupei, de la începuturi până azi?

MJ: Îmi plac primele noastre înregistrări, au o energie nebunească. Am început cu un repertoriu mai folk și muzica era mai delicată, cu mai multe balade. Apoi am cântat în baruri și muzica a devenit mai agresivă. Barurile erau gălăgioase și trebuia să țipăm pentru a ne face auziți. Instalația de sunet era destul de proastă. Apoi am cântat în teatre, unde am putut face ceea ce ne doream și era liniște, audiența venise să ne asculte. Cred că muzica noastră a evoluat și a fost modelată destul de mult de mediul în care performam așa că am trecut prin faze diferite, în funcție de mediu. Noi am fost întotdeauna o trupă de live, așa că indiferent unde am cântat, am fost influențați de locul respectiv.

Î: Ca trupă, ați fost martori la schimbări dramatice în industria muzicală. CD-ul nu mai e, muzica se ascultă online și oamenii nu plătesc neapărat pentru asta. Unii artiști se plâng de modul în care oamenii „consumă” muzica. V-au afectat aceste lucruri? Și dacă da, în ce fel?

MJ: Încă facem CD-uri și încă le vindem, iar oamenii par destul de entuziasmați să le cumpere. În anii următori, CD-ul se va stinge, dar, cine știe, poate peste o vreme, brusc, vor reveni din nou la modă. E amuzant, facem încă viniluri și acestea au revenit în actualitate. De fapt, zilele acestea vindem puține discuri și nu știu ce se va întâmpla în viitor. Cred că indiferent care va fi trendul va trebui să-l urmăm, realmente.

Î: Pagina voastră de Facebook este plină de glume durerose, de umor negru, acid. Recent ați postat pe pagină asta: „Să fii faimos în social media este ca și cum ai fi bogat la Monopoly”. Cât de important este acest canal pntru voi ca trupă? Vă ajută într-un fel?

MJ: Îmi face plăcere să postez lucruri amuzante pe Facebook. E chiar plăcut, dar în același timp încerc să promovez trupa The Tiger Lillies, fiindcă e întotdeauna mai agreabil să cânți într-o sală plină, nu într-una ocupată doar pe jumătate.

Interviul a fost acordat realizatorului emisiunii „Tibi or not to be”, Tiberiu Crișan. Emisiunea este difuzată zilnic de la ora 10.00 la ora 12.00 la EBS Radio. Trupa The Tiger Lillies a concertat vineri în clubul clujean Form Space

Interviul cu Martyn Jacques, fondatorul trupei britanice The Tiger Lillies poate fi ascultat mai jos

Sursa foto: Facebook/Martyn Jacques

Ne poți asculta și aici: