Interviurile EBS | Dinu Mititeanu, montaniard la 80 de ani: „Muntele este un spectacol, un sanatoriu, cel mai bun bioterapeut”

La 80 de ani, Dinu Mititeanu nu a renunțat la drumețiile pe munte. Autor a două cărți în care descrie aventurile sale la înălțime, el a vorbit la EBS Radio despre cum trebuie să ne comportăm și să ne îmbrăcăm pe munte și cât este de important ca cei dragi să îți împărtășească pasiunile.

Se poate spune că muntele este una dintre marile iubiri ale lui Dinu Mititeanu, care a fost profesor la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj și avut, la radio, o emisiune despre munte.

De altfel, așa cum a și scris în prima sa carte, intitulată cum altfel decât „Chemarea muntelui”, a renunțat, cu părere de rău, la 4 sau 5 prietene, pentru că a văzut în ochii lor că nu îi împărtășesc pasiunea.

„Una din calități (la o femeie, n.red.) trebuia să fie aceeași pasiune ca și a mea. Ca să mergem împreună pe munte, nu ea să rămân în Cluj și eu să merg singur sau cu alți prieteni, sau cu alte fete”, spune Dinu Mititeanu.

Numărul iubitorilor de munte crește de la an la an, spune Dinu Mititeanu. Dar. „Noi, cei care suntem montaniarzi verterani ne dorim să devină montaniarzi și prin felul cum se comportă pe munte. Să respecte muntele, frumusețea, curățenia lui, că din păcate și pe munte sunt oameni care așa, ca și în orașe, nu se comportă cum ar trebui față de mediu”, susține Dinu Mititeanu.

Important este și felul în care ne îmbrăcăm pe munte și, mai spune montaniardul, să nu mergem cu casetofonul din care urlă muzica. „Mergem pe munte să ascultăm muzica vântului, sunetul strunelor de vânt pe harfe de cetini sau liniștea, care este cea mai dorită melodie. Cea pe care nu o mai avem în orașele în care trăim”.

Întors din Patagonia de doar câteva săptămâni, unde a făcut 270 de kilometri pe jos, pe poteci de munte, Dinu Mitineanu spune că cel mai important lucru în alpinism este să trăiești mult. Și, la 80 de ani, el arată că „muntele nu este periculos, ci periculos este felul în care unii îl abordează”.

Pentru el, muntele este „un spectacol, un sanatoriu, cel mai bun bioterapeut…Marea suferință a secolului este lipsa de mișcare și a bucuriei privirii”.

Întregul interviu pe care Dinu Mititeanu i l-a acordat Ancăi Brășfălean îl puteți asculta aici:

Foto: Arhiva personală