Interviurile EBS | Iulia Rugină, regizoare: „În meseria mea, eșecul devine esențial. Ca să continui să pot spune povești trebuie să mi se întâmple să fiu răscolită”

Iulia Rugină regizoare, scenaristă și fondatoare a asociației culturale CTRL N, a vorbit la EBS Radio despre arta de a învăța din eșecuri, lungmetrajul ei „Breaking News” și despre fimele românești, în general.

Iulia Rugină, în studioul EBS Radio.

Iulia, regizoarea filmului „Breaking News” nu a reușit să intre la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Acela a fost primul moment mare în care a simțit că a eșuat. Avea doar 18 ani. Acum e sigură că lumea nu se termină cu un eșec, ci din contră, te reinventezi.

„Am lucrat un an de zile, am luat-o de la zero… Am învățat foarte multe despre protocol. Lucram într-un restaurant cu specific italienesc, high class, foarte pretențios din punct de vedere etichetă. Am învățat multe, un an de zile am continuat să mă pregătesc să reiau examenul la UNATC. Și eram jumătate de zi chelneriță, jumătate de zi mergeam la cinematecă. Adică mi-am petrecut un an de zile într-un restaurant și într-o sală de cinema”, a spus Iulia Rugină.

Dar eșecul este unul dintre lucrurile cu care toți ne confruntăm. Și Iulia știe că oricât de rău ar fi o să treacă.

„Important este să știi că nu durează veșnic nimic. Nici binele, nici răul, și mai ales răul. Și atunci se împarte în două, partea rațională știe, de fapt, că o să trecă și, de fapt, te duce către a descoperi în ce te transformi după ce trece. E o transformare care face parte din bucuria mea de a trăi. Adică îmi doresc să văd în ce o să mă transform după orice poveste de asta”, a mai spus Iulia Rugină.

Filmele, pentru Iulia, trebuie să-ți dea emoție, trebuie să te facă să-ți pui întrebări.

„Nu cred neapărat în filmele care-mi spun să gândesc așa sau altfel. Care mă împing foarte tare către o anumită idee. În schimb, mă simt foarte aproape de filmele care pun pe masă niște variante și niște povești. Ăsta e de fapt pasul mai departe de la o simplă poveste. Apropo de eterna întrebare pe care o pui unui scenarist – despre ce-i vorba și apoi despre ce-i vorba de fapt. Că de faptul ăla e important”, a mai precizat regizoarea.

Interviul integral pe care Iulia Rugină i l-a acordat Ancăi Brășfălean îl puteți asculta aici: