Interviurile EBS | Lala Panait, antropolog urban: „Clujul trebuie să ia o pauză, să se mai și oprească din dezvoltare”

Lala Panait, antropolog urban, inițiator al proiectului La Terenuri, care a propus introducerea în spațiul public al zonei verzi din cartierul Mănăștur, a vorbit la emisiunea la EBS Radio despre avântul pe care l-a luat dezvoltarea Clujului în ultimii ani.

„Clujul atinge un plafon, simt că atinge un plafon al dezvoltării și al imploziei, o să se apropie de o criză, pentru că la un moment dat este prea mult. Toată lumea cu care vorbesc acum, față de acum câțiva ani, este obosită și sufocată un pic… Poate unii îl văd mai optimist ca mine, eu probabil l-am văzut și fiind prea mult implicată. Deci, cumva cred că Clujul are nevoie de o pauză și să stea un pic să vadă ce a făcut până acum, să se oprească din dezvoltare. Cred că asta e o condiție: să ne oprim un pic din tot, știu că este o presiune, dar la un moment dat nu numai banul trebuie să controleze un oraș”, a spus Lala Panait în interviul acordat lui Ovidiu Cornea.

Ea a vorbit și despre proiectul La Terenuri, respectiv cum a început și cum s-a dezvoltat ideea de a avea o „oază de verdeață” în cartierul Mănăștur.

„Am început dintr-o curiozitate și o dragoste pentru orașul nostru. Din a explora multe zone ale Clujului, lăsate în paragină, am ajuns la un moment dat în Mănăștur cu bicicletele… și am descălacat cumva în zona La Terenuri și ne-am dat seama de frumusețea și potențialul acesteia… Am început cu cercetări, am început să întrebăm oamenii ce nevoi au și am realizat că cel mai mare cartier al orașului nu are zone verzi pe măsură și că zona La Terenuri are potențialul de a fi transformată într-o oază verde”, a declarat Lala Panait, inițiatoarea proiectului La Terenuri.

Interviul integral cu Lala Panait poate fi ascultat aici:

Ne poți asculta și aici: