Interviurile EBS | Marius Moga și Silviu Aldea despre punerea în valoare a râului Someș și arhitectura de festival

Arhitecții Marius Moga și Silviu Aldea, parteneri în cadrul biroului de arhitectură MASS din Cluj au vorbit la EBS Radio despre arhitectura temporară, de festival, dar și despre reamenajarea malului râului Someș, un proiect important pentru Cluj-Napoca.

Arhitectul Silviu Aldea a povestit la EBS Radio despre scenografia de la festivalul Electric Castle, el fiind unul dintre cei  responsabili să creeze universul electric de pe domeniul Castelului Bánffy.

Colegul lui, arhitectul Marius Moga, coordonatorul Someș Delivery, a adus în discuție amenajările inedite realizate anual de-a lungul râului, dar a atins și temele care nu trebuie ignorate în amplul proiect de reamenajare a malurilor Someșului, derulat de către Primăria clujeană.

Despre arhitecrura de festival a vorbit Silviu Aldea, iar Electric Castle este inspirat, ca direcție, de Roskilde Festival.

„Electric Castle a avut de la bun început deschiderea pentru ahitectură contemporană, alături de muzica electronică care reprezintă un curent foarte de actualitate…Avem acolo și o arhitectură veche, castelul Bánffy. Tocmai din acest contrast între nou și vechi se poate crea un dialog foarte creativ și o atmosfera originală și interesantă în acest loc”, a spus Silviu Aldea.

Marius Moga a vorbit la EBS Radio despre intervențiile de pe malul Someșului, în cadrul Someș Delivery. Anul acesta, de exemplu, a fost amplasat un umbrar pentru cei care, în timpul verii, vor căuta un pic de umbră.

„Noi reușim să oferim șansa unor oameni să vină să facă niște lucruri cum le concep ei…și e șansa de a experimenta un alt mod de utilizare al malurilor sau un alt mod de relaționare cu râul…Toate experiențele nu fac altceva decât să trezească interesul spre un mod mai elevat de folosire a spațiului adiacent râului”, a spus  Marius Moga despre Someș Delivery.

Interviul integral pe care cei doi arhitecți i l-au acordat lui Ovidiu Cornea îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: