Introducerea, la Cluj, a sistemului care depistează în timp real mașinile care trec pe roșu, „la mâna” legiuitorilor

Clujul ar putea da startul modificării legislației rutiere. Municipalitatea intenționează să transforme un tronson al Bulevardului 21 Decembrie 1989 în prima stradă cu sistem de depistare automată a mașinilor care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Porțiunea bulevardului din centru până în fața bisericii Sfinții Petru și Pavel din Mărăști va fi modernizată pe bani europeni. Pentru ca noul sistem de supraveghere auto să aibă efecte este însă nevoie de o modificare a legislației.

„Practic, va fi un sistem capabil să monitorizeze numărul de mașini și biciclete și să poata transmite informații cu cei care nu respectă regulile de circulație, care opresc în locuri interzise și cei care trec pe roșu. Pentru asta trebuie făcută o modificare a legislației ca să putem implementa acest sistem și să putem trimite acasă amenzile, în colaborare cu Poliția Română. În acest moment nu se poate din punct de vedere legal, dar noi trebuie să fim pregătiți. Eu cred că se va modifica și legislația în această direcție. Aceste lucruri sunt necesare pentru creșterea siguranței”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Practic, a mai explicat viceprimarul, vor fi niște camere speciale, fără operator și un sistem automat care va transmite datele către poliție.

Modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989 include și realizarea de noi piste de biciclete, refacerea căilor de acces pietonale, inclusiv prin transformarea parcării din fața bisericii Sfinții Petru și Pavel într-o piațetă, dublarea numărului de arbori și iluminat public cu leduri.

Lucrările costă aproximativ 12 milioane de euro.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X