Investițiile străine în România în ultimii 14 ani, comparabile cu banii atrași din fonduri europene! Clujul, în topul județelor care atrag investitori

Clujul se numară printre județele care au atras cele mai multe invesții străine în ultimii 14 ani, potrivit unui raport al Consiliului Investitorilor Străini.

Astfel, în intervalul 2003-2017, companiile străine au investit în țara noastră 75,8 miliarde de euro. „Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrași din fonduri europene, reprezentând o resursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării”, se arată în raportul consiliului.

Printre județele preferate de investitorii străini, pe lângă Cluj se numără și Aradul, Brașovul sau Sibiul, dar și Capitala.

Cele mai consistente investiții străine s-au îndreptat spre industrie, sector urmat la o distanță considerabilă de imobiliare, comerț, finanțe și asigurări.

Același raport arată că investițiile străine venite din statele membre ale Uniunii Europene, reprezintă un procent de 90% din cele totale. Olanda, cu 29%, conduce în topul investitorilor și este urmată de Germania și Austria, cu câte 14% din investițiile străine, respectiv Italia și Franța cu câte 7%.

Mai mult decât atât, companiile cu capital străin din România au angajat 1,3 milioane de persoane, procent aproape egal cu numărul celor care lucrează în sectorul public.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: