Istoria, învățată la muzeu. Tururi ghidate la Muzeul de Documentare a Holocaustului pentru elevii clujeni

Peste 300 de elevi din școli și licee clujene au învățat astăzi despre Holocaust, în cadrul unor tururi ghidate organizate la Muzeul de Documentare a Holocaustului din Transilvania de Nord.

Cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, copiii au vizionat mărturii video ale unor supraviețuitori din zona Transilvaniei și au aflat mai multe informații despre amploarea fenomenului în zonă. Istoria acelor timpuri i-a impresionat pe tinerii vizitatori.  „Am aflat lucruri noi, mai ales că noi știam despre Holocaustul din zona Poloniei, dar nu din zona Transilvaniei”, spune Julia, o elevă de clasa a VIII-a. „Știam că s-a întâmplat în al doilea război mondial exterminarea evreilor și știam că o foarte mare parte din populația evreiască din România a fost exterminată și au rămas foarte, foarte puțini din câți erau pe vremea aceea”, spune Mihai, un alt elev de la Școala Ion Creangă.

Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca numără astăzi doar câteva sute de persoane, în condițiile în care, în perioada interbelică, aici locuiau aproximativ 18.000 de evrei. Informațiile despre Holocaustul din Transilvania de Nord completează materia predată elevilor la clasă, spune profesoara de istorie Marciana Hasan, care a însoțit un grup de elevi de la Școala Ion Creangă din Cluj. „Familiarizați sunt începând cu clasa a VII-a, când studiază problema Holocaustului în cadrul celui de-al doilea război mondial, dar subiectul în sine încercăm să îl atingem în fiecare an tocmai cu ocazia acestei zile. În ultimii ani, în fiecare an desfășurăm activități destinate acestei teme. Ce este important este că se axează în special pe istoria Clujului și a zonei de Nord, Nord-Vest a Transilvaniei și atunci e o informație oricum în plus față de ceea ce află ei la clasă”, susține Marciana Hasan.

Tururile ghidate organizate la Muzeul din Cluj se află doar la cea de-a doua ediție. „Am invitat aceste clase de elevi pentru că dorim să îi familiarizăm cu conceptul Holocaustului. Cred că unii dintre ei studiază la școală, dar nu în termeni foarte detaliați. Nouă ni se pare foarte important să se învețe de la vârste foarte fragede despre acset subiect, să se creeze un apetit pentru o studiere mai aprofundată a subiectului”, a explicat muzeograful Lucia Horea.

Muzeul de Documentare a Holocaustului din Transilvania de Nord se află pe strada Croitorilor. Aici sunt expuse documente, decrete, obiecte și înregistrări ale supraviețuitorilor Holocaustului.

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

Text și foto: Ovidiu Cornea