Janovics Jenő kiállítás a Bánffy-palotában

Az álmok sétányán sétálhatott a nagyérdemű a Bánffy-palotában, Kolozsváron – ugyanis Janovics Jenő munkásságát mutatták be képeken, képalbumon keresztül a Szépművészeti Múzeumban a TIFF keretén belül. Varga Attila, a Román Tudományos Akadémia kutatója a tárlat kurátoraként elmondta, megindokolván, hogy miért választotta az album megírását román és angol nyelven, miszerint fontos bemutatni a magyar filmgyártás történelmét azoknak is, akik nem ismerik a magyar nyelvet, ezzel is ismertetvén az egykori erdélyi Hollywoodot.

A Tiff keretén belül Janovics Jenő, ,,Promenada viselor”, azaz ,,Az álmok sétánya” került bemutatásra a Szépművészeti Múzeumban, ahol Varga Attila történész, kutató tárta elénk a kolozsvári egykori Erélyi Hollywood történetét, amelyet, természetesen Janovics Jenő filmrendezőnek köszönhetünk. A kötet megalkotásában Adelina Chișu is szerepet játszott, aki ugyancsak a Román Tudományos Akadémia kutatója.

Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál elnöke elmondta, megtiszteltetés számukra, e filmfesztivál keretein belül hozni világra Varga Attila Janovics Jenőről szóló ,,Janovics Jenő, az erélyi filmgyártás teremtője” című könyv-albumát, ugyanakkor a falakon kiállított képek is sokat meséltek az egykori kolozsvári filmkészítés múltjáról, amelyben bizonyos filmek jeleneteit örökítették meg.

Tudor Giurgiu elmondta, ennél szebb alkalom nem is keletkezhetett volna erre az eseményre, elmondásuk szerint a magyar és a román filmforgatás közös, egybefonódott múltja fényes, virágozó jövőhöz vezethet.

Habár nem minden kellék származik Janovics Jenő korszakából, viszont szolgálja a filmes hangulat megteremtését. Janovics Jenőről azt kell tudnunk, hogy magyar származású filmrendező, filmszínész, az 1910-es években hozta létre az erdélyi filmgyártás történetét, hisz az 1913-1920-as időszakban Kolozsvárt és Erdélyt elhelyezte a filmipar nemzetközi térképén.

Janovics Jenő, ,,Világrém” című 1920-ban készült filmét ma, azaz péntek este 19.30 órakor a kolozsvári Piarista templomban lehet megtekinteni.

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: